Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Как да избера палатка?

10.03.2016

Купулна палаткаВремето се затопля и скоро отново ще е подходящо за къмпингуване. А добрата палатка е едно от нещата, които правят прекарването сред природата по-приятно. В следващите редове ще се опитаме да ви дадем основните насоки, които да ви улеснят в избора на най-подходящата палтка за вашите нужди.

Първото основно нещо, което трябва да се вземе предвид при избора на палатка е, при какви условия ще се ползва тя. Дали ще я ползваме при неколкодневни походи сред планината, при които ще трябва да я носим на гръб или ще ни трябва, да речем при риболов, когато можем да стигнем до мястото относително лесно с автомобил и няма да се налага да я носим продължително. Теглото тук е от основно значение, а то се определя от вида на палатката.

Най-общо можем да разделим палатките на два основни вида - еднослойни и двуслойни. Еднослойните палатки предлагат най-ниско тегло и по-малък обем. Това ги прави много по-удобни за продължителни преходи. Недостатъкът им е, че осигуряват много по-малка защита от вода. Най-разпространените са от т.нар. щурмови тип и са едноместни или двуместни. Двуслойните палатки предлагат доста по-добра защита от метеорологичните условия. За сметка на това са значително по-тежки и обемни. При тях долният слой е изработен от лека, "дишаща" материя, а горният (който се прикрепя допълнително) е с допълнителна промазка за по-добра водоустойчивост.

Водоустойчивостта на материята, от която е изработена палатката се измерва в милиметри водно налягане върху квадратен сантиметър материал. Това е т. нар. воден стълб. При средния и средно високия клас, този показател е между 3000-4000 мм за горната част и от 5000 до 8000 мм за дъното. Друг голям плюс на съвременните материи, от които се изработват палатките е, че те не горят. При контакт с огън, материалът директно се разтапя. Някои от тези материи предлагат и защита от ултравиолетови лъчи.

От гледна точка на конструкцията, палатките могат да бъдат разделени отново на два основни типаТунелна палатка - купулни и тунелни. Най-разпространена е купулната конструкция (това са палатките тип "иглу"). Тя е много устойчива. Обикновено се състои от две рейки, пресечени на кръст, но може да бъде подсилена и от допълнителни рейки. Наименованието на тунелните палатки подсказва и формата им. Тяхното основно предимство е, че предлагат по-голямо пространство при по-ниско тегло. За сметка на това обаче, не са така устойчиви като купулните конструкции и е необходимо допълнително укрепване.

Според метеорологичните условия, в които могат да се ползват, палатките могат да се разделят на зимни, летни и четирисезонни. А от гледна точка на предназначението им палатките могат да бъдат разделени най-общо на такива за къмпинг, за туризъм и за алпинизъм. За да изберете най-доброто, на най-приемлива за вас цена, трябва добре да обмислите за какво точно условия ще ви трябва палатката.