Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

По-популярни камуфлажни разцветки /част 1/

13.11.2015

 В няколко статии ще ви запознаем на кратко с някои от най-популярните камуфлажни разцветки и тяхната история. Първата част е посветена на по-известните германски камуфлажи.

 Популярни германски камуфлажни разцветки

 

  • Splintertarn

 

SplintertarnSplittertarnmuster, добил популярност като Splintertarn (сплинтертарн) е германска камуфлажна разцветка, разработена още през 20-те години на ХХ век. Първият вариант на камуфлажа (Сплинтер А) е въведен през 1931 г. (пълното му название е Heeres-Splittertarnmuster 31) Първоначално се използва само при плащ-палтките на Вермахта (триъгални парчета плат, които могат да се ползват както като пончо, така и като палатка). През 1942 г. са въведени и първите камуфлажни чохъли за каски и шуби, носени над униформите (като шубите са двулицев и с бяла страна за зимно време).

Сплинтер А е четирицветен камуфлаж. В първоначалният вариант върху основа от охра са наложени "остри" многоъгълници в ръждиво, кафяво и зелено. В последствие приглушен сиво-бежов оттенък заменя охрата. Най-отгоре са нанесени и прави зелени линии ("трева"), които да спомогнат за размиването на силуета.

През 1941 г. се появява втората модификация - Сплинтер Б (Luftwaffen-Splittertarnmuster 41). Разликата с първия вариант е, че фигурите са умалени и усложнени. Този вариант на камуфлажа е предназначен за Луфтвафе. Използван е за униформите на Фалширмягерите - елитните парашутисти на Райха, както и от наземните части на Луфтвафе. Именно това е и първата камуфлажна униформа въведена в българската армия, още през ВСВ, използвана от парашутистите ни. В употреба е и след 1944 г., като на базата на този модел се разработват и някои от по-късните български камуфлажни разцветки, използвани до влизането на страната ни в НАТО. Други държави, като Швеция например, също разработват свои модификации на основата на германския сплинтертарн.

Днес камуфлажът набира все по-нарастваща популярност, фирми произвеждащи военна екипировка предлагат различни продукти в тази разцветка, но също така има и модна конфекция в сплинтертарн. Освен оригиналната разцветка се срещат и продукти в различни нейни вариации. Най-популярни сред младите са камуфлажни якета, къси панталони и фланелки.

 

  • Flecktarn

 

Flecktarnmuster или на кратко Flecktarn (флектарн) е може би най-известният германски камуфлаж.Flecktarn Той е петцветен, като включва черно, тъмнозелено, светлозелено, кафяво и сиво-зелено. Залага на форми срещани в природата, като две са основните фигури от които е съставен. Условно са наречени точки (или "петна") и "назъбени листа". Стъпва на концепцията на точковите камуфлажи, използвани от СС войските по време на Втората световна война. Използването на точки създава ефект на "трептене", който размива границите между различните цветове, подобно на пикселите при най-новите цифрови камуфлажи. Предназначен е за използване в гористи местности.

През 1976 г. Бундесвера започва разработка на различни прототипи камуфлаж. При тестовете на униформи в различни разцветки изборът пада върху флектарн модела, показал най-добри резултати. Въпреки това, камуфлажът е въведен масово едва през 1990 година. Днес разцветката е ползвана от всички родове войски в Германия. Флектарн се оказва може би най-добрият камуфлаж за европейските гористи терени и е високо оценен и от други държави. Камуфлажът е приет например в някой части на украинската армия, в определен период е бил в употреба и в Русия (от някой части на ВДВ, спецназ и ФСБ). Стига дори до Китай, където и сега се ползва от някой родове войски. Флектарн се радва на популярност и сред паравоенните формирования - наблюдавана е употребата му при войните в бивша Югославия, а днес се ползва и от двете враждуващи страни в украинския конфликт. Много държави правят модификации на модела и го въвеждат в армейски или полицейски части. Сред тях са Белгия, Дания, Полша, Русия, Китай, Япония и др. Един от обсъжданите варианти за нов камуфлаж на българската армия е дигитализираната (пикселизирана) версия на флектарн.

 

  • Tropentarn

 

TropentarnTropentarn (тропентарн), чието официално название е Bundeswehr Wüstentarn е пустинният вариант на флектарн моделът. Тропентарн камуфлажът е трицветен, основата е цвят каки, а фигурите са в кафяво и тъмно маслинено. Въведен е през 1993 г. като камуфлаж на Бундесвера за задгранични мисии в региони със сух климат. Разцветката е подходяща за пустини, степи и разредени гори. В момента камуфлажът се ползва от германския контингент в Афганистан.

Ако в цивилния живот, флектарн камуфлажът е предпочитан предимно от ловци и почитатели на еърсофта като ловно облекло, то тропентарн разцветката е по-често ползвана като моден атрибут в облеклото на младите.