Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Шемагът или палестински шал

29.05.2019

Шал шемагШемагът е специфичен арабски шал, навлязъл постепенно в употреба в редица армейски части. Това название му е дадено от британските колониални войски, които бързо оценяват качествата му и го въвеждат в употреба, като част от армейската екипировка за страни с горещ климат. Известен е още като палестински шал или куфия, което е арабското му название. Днес шемагът е широко употребяван от бойци в редица армейски части (като британските SAS, френският чуждестранен легион, американската морска пехота, германските специални части и др.), както и от наемници или паравоенни формирования. Редица компании, произвеждащи военна екипировка вече предлагат този шал. Военната му версия е в разцветки, които да не нарушават камуфлажа на боеца. Най-често се произвежда в цветова комбинация от черно и маслинено зелено или пясъчен цвят.

Съвременната употреба на шемаг не се ограничава Палестински шалсамо в райони с горещ климат, шалът е подходящ за разнообразни климатични условия. В жегите той предпазва лицето и врата от изгаряне, а главата от прегряване. Служи и като филтър срещу прах и пясък при ветровито време. При падане на температурата запазва топлината като обикновен шал. Шемагът е ценен в полеви условия и защото има куп други приложения. Например, размерът му позволява, когато се разгъне да бъде ползван за неголям заслон (което е удобно, например когато трябва да се защити част от екипировката от пряка слънчева светлина). Може да се използва и за превръзка - както за рана, така и за да придържа счупена ръка, например. При нужда, може да се превърне и в партенки. Шемагът е достатъчно голям и за да се използва като импровизирана мешка или вързоп, в който да се носи оборудване или някакъв багаж, ако се наложи. Употребата му като кърпа или въже, също е възможна. При повече изобретателност, могат да се намерят и други приложения. Тази функционалност на шемага го прави популярен, не само сред военните, но и сред туристи и любители на бушкрафта. Той се радва на успех и като моден атрибут.

Ако възнамерявате да използвате този шал по предназначение, например на поход сред природата, то е добре да знаете как се връзва правилно, за да може да извлечете максималното, което предлага. На този клип може да видите, как става това: