Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Как да приложим тактически турникет

31.05.2023

Умението правилно да се приложи турникет е изключително важно, както за цивилни така и за хора в сферата на сигурността и медицината. Турникетът може да бъде разликата между живота и смъртта. Тактическите турникети са специално проектирани за да са максимално интуитивни като начин на ползване и са изработени така, че човек да може да ги приложи дори сам върху себе си в екстремни ситуации. Кога обаче е нужно да се прилага турникет и каква е правилната методология за поставянето му? Това ще разгледаме в следващите редове.

 

1. При какви обстоятелства е необходимо да се прилага турникет?

Турникетът може да се използва в спешни ситуации, за да се предотврати или забави обилно кръвотечение, в следствие от травма. Той действа, като оказва натиск върху кръвоносните съдове, ограничавайки количеството кръв което може да премине през тях.
Обикновено турникет се прилага на ръцете или краката, като има и екстремни случаи при които може да се приложи и около торса.

2. Как да приложим правилно турникет?

Има различни видове турникети, които могат да се използват при извънредни ситуации. Най-подходящият и лесен за работа е CAT турникета, защото може да бъде поставян и с една ръка. Разполага с полимерен или метален лост, с който се затяга, като след това се фиксира в апликатора за да се предотврати отхлабване.

Според инициативата Stop the Bleed (STB) има седем базови стъпки за поставянето на турникет:

Стъпка 1

Намерете източника на кървене. Вижте къде е по-голямата част от кръвта и се опитайте да я проследите до източника. Ако това е трудно, опитайте да попитате пострадалия, къде изпитва най-голяма болка или дали някъде чувства пулсиране или изтръпване.

Стъпка 2

След намиране на източника на кървене, той трябва да бъде разкрит. За целта ако има дреха върху него, тя трябва да бъде срязана или скъсана. Ако има няколко източника на кървене, се започва работа върху най-значимия.

След разкриване на раната се прилага възможно най-силен натиск върху кървенето, като за целта се използва чиста кърпа или марля. Ако нямате достъп до такива, се прилага натиск с ръка, коляно или лакът.

Раната се наблюдава, като ако превръзката се напои с кръв или кървенето не се забави или спре, следва поставяне на турникета.

Стъпка 3

Поставете турникета на 5-6 сантиметра над раната (трябва да се намира между раната и сърцето). Ако източника на кървене се намира в долните крайници под коляното, турникетът се поставя в горната част на крака. Съответно ако раната е на предмишницата, турникетът се поставя над лакътя.

Ако не е възможно разкриване на раната, турникетът може да се постави и върху дреха.

Стъпка 4

След поставяне на турникета, издърпайте единия край и затегнете колкото се може повече. Свободният край се закача на катарама или посредством велкро (в зависимост от вида).

Стъпка 5

Започнете постепенно да въртите полимерния лост надясно за допълнително пристягане на турникета. Затягането чрез лоста продължава до пълното спиране на кръвотечението.

Стъпка 6

След като кръвотечението е спряно, подсигурете лоста към апликатора, за да избегнете нежелано разхлабване.

Стъпка 7

Запишете часа на поставяне на турникета. Изключително важно е да се знае колко време е престоял на крайника за да се избегне ампутация на по-късен етап.

Основни грешки при поставяне на турникет.

Неправилното поставяне на турникет може да го направи по-малко ефективен или да причини увреждане на нервите или кръвоносните съдове. Трябва да се избегне:

Поставяне на турникета:

  • в зона която не е между раната и сърцето.
  • около става, като лакът, коляно , китка, или рамо.
  • под коляно или лакът. В тези зони кръвоносните съдове преминават от вътрешната страна костите и е невъзможно да се приложи натиск върху тях за да се спре кървенето.
  • върху област покрита с дебело облекло.

Използването на турникет направен с подръчни материали, като кабел, вратовръзка или тънък колан. Това може да доведе до увреждане на кръвоносните съдове и нервите и да спре притока на кръв до голяма част от крайника.


В заключение притежанието и знанието как се използва турникет, може да спаси човешки живот. При спешни случаи винаги първо позвънете на 112 преди да предприемате каквито и да е било действия. Огледайте добре ситуацията и се опитайте да спрете кръвотечението с марля или превръзка и ако това не помогне, чак тогава използвайте турникет.



В схемата може да видите примерно поставяне на тактически турникет тип CAT

Примерно поставяне на тактически турникет тип CAT