Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Основни положения при работа с компас

22.05.2024

Съвременният човек е придобил навика в ежедневието си да разчита изключително много на различни дигитални средства. Това важи с особена сила за навигацията - било то в колата, като приложение за телефона в градски условия или като специализирани устройства, даващи достъп до сателитна навигация дори в отдалечени или съвсем диви местности. Развитието на модерните технологии наистина предлага чудесни и удобни възможности и няма нищо лошо да се възползваме от тях. Но опасността да останем без захранване или уредът да се повреди, особено сред дивата природа никога не бива да се подценява. Затова хартиената карта и аналогови устройства като компаса са задължителна част от екипировката. И разбира се, е необходимо, да имаме поне базови познания как да боравим с тях. Целта на тази статия е да ви запознае именно с това.

Първите стъпки при използването на компас с карта са както следва:

1. Да се отбележи желаната цел на картата;

2. След това движението към нея се сверява с компас, като се изчислява т.нар. азимут.

Какво е азимут? - Това е ъгълът между маршрута към избрания обект и северната географска посока (за нас, които се намираме в северното полукълбо).

Фиг. 1

Как да изчислим азимут? - За да го изчислим правилно е важно компасът да бъде разположен хоризонтално и да е стабилен. Ако моделът има застопоряваща пластина, тя се освобождава и се изчаква въртенето на стрелката да спре. След което корпусът (или подвижната скала, според модела) се завърта така, че цветния връх на стрелката да съвпадне с буквата N (обозначаваща север) върху циферблата.

Северната посока е нулевият градус (0º) от който се изчислява азимута, който както споменахме е ъгъла от нея до обекта избран като ориентир (виж фигура 1). Азимутът винаги върви по часовниковата стрелка. Пример: ако целта е разположена само с 1 градус на запад, то азимутът ще бъде равен на 359º.

Чистият азимут към основните посоки на света е равен на 45º на Североизток, 90º на Изток, 135º на Югоизток, 180º на Юг, 225º на Югозапад , 270º, на Запад и 315º на Северозапад. Разбира се, когато избирате обект за ориентир, той винаги е някъде между тези посоки, затова е нужно да фиксираме точните показатели на компаса.
За определянето на азимута, компаса се насочва към желаната цел. Ако модела е с въртящ азимутен пръстен се "прицелвате" с мушката (или съответно указателната стрелка, според типа компас), като оставяте магнитната стрелка да сочи към Север (N). Градусите, които пръстенът фиксира върху циферблата са търсената посока.

Пример без карта: Да кажаме, че целта е да достигнете местна хижа. За да го направите обаче, трябва да се спуснете от високо място с добър и ясен изглед към по-ниска гориста местност с ограничена видимост. Докато сте на височина виждате ясно хижата, но при навлизане в гората ще изгубите всякаква видимост към нея. В такъв случай, преди да навлезете сред дърветата, с помощта на компаса определяте къде е Север, завъртате пръстена, така че прицела да сочи към сградата. Да речем, че тя се намира точно на Изток или 90º азимут от Северната географска посока. Когато навлезете в гората, трябва да следите показателите на компаса - ако стрелката и отметката N на скалата си съвпадат, а пред вас по посока на движението стои отметката E (или 90º) вие се движите по азимут и сте в правилната посока. Съответно, ако искате да се върнете към точката от която сте тръгнали, можете да използвате обратния азимут или в нашия пример - движение на Запад, като отметка е на W на 270º.

Пример с карта: Когато използвате компаса в комбинация с карта, започвате като отбелязвате всички точки на маршрута върху картата и я осеверете. Това означава меридианите ѝ да са успоредни със сочещата на Север стрелка на компаса. След което компаса се поставя последователно върху всяка от избраните точки. Тоест точката и центъра на уреда да си съвпадат. Така ще установите в градуси посоката към всяка следваща точка. Когато правите това, не забравяйте да проверите и обратния азимут, в случай че ви се наложи да се връщате по същия път.

За да е по-ясен примерът, нека си представим, че крайната точка на маршрута ви се намира на чист Север, спрямо настоящата ви позиция. Преди да достигнете до нея обаче е необходимо да отидете до определена чешма за да подновите водния си запас, тъй като няма да ви е достатъчен за целия маршрут. Тя е разположена в средата на маршрута, на 315º Северозападно от вас. Поемате по азимут към чешмата, така щом достигнете крайната ви цел ще отстои на 45º Североизточно от вас. Това означава, че за да достигнете последната точка от маршрута ви, ще се наложи да се придвижите под същия ъгъл, както към чешмата, само че в огледална посока.

Фиг. 2

При използването на компас трябва да имате предвид и различните външни фактори, които могат да повлияят неблагоприятно на устройството. Тъй като магнитът се влияе от близост на масивни метални предмети, други магнити или електрически стълбове и източници на електромагнитно поле, в такава среда компасът може да даде значителни отклонения от истинската посока на магнитния Север. Затова, когато го ползвате, първо се уверете, че няма да има подобни източници на смущения.

В този кратък текст посочихме само най-основните положения, които далеч не изчерпват всичко, което може да научите. Съществуват редица специализирани курсове по ориентиране, към които всеки с интерес в сферата може да се насочи.