Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

"Космически" храни за походи и къмпингуване

13.06.2019

ХраниВсе по-често в сферата на туризма, цивилна употреба намират не само продукти на военно-промишлената индустрия, но и технологии, разработвани за космическите програми. Пример в това отношение са набиращите популярност "космически" храни. Първоначално разработени за употреба в безтегловност от астронавти, днес те уверено си завоюват място като алтернатива на традиционните консервирани храни, използвани при преходи и експедиции. Голямото им преимущество е значително по-лекото тегло, удобната и компактна опаковка и не на последно място - вкусовите качества. На практика, само за няколко минути имате порция топла храна, сякаш току-що пристигнала от ресторанта. При това, изборът между различни ястия е голям. Всъщност, единственият минус е по-високата цена на тези продукти, дължаща се на специфичната технологията, по която се приготвят. Трайността им също е голяма - обикновено около 3 години (ако са в плик и при стайна температура, но ако са в метална кутия, срокът достига до 25 години).

Тук няма как да не отбележим, че България е била третата държава след СССР и САЩ, която разработва собствени космически храни (при това получили висока оценка). Институтът по криобиология и лиофилизация подготвя различни продукти във вакуум, като се използва и технологията, по която се приготвят храните, за които говорим. У нас методите разработва екипът на академик Цветан Цветанов. За съжаление, обаче, днес няма български продукти на пазара.

Как се приготвят космическите храни? При изработването на продуктите, за които говорим, се Храни2използва т.нар. технология за студено консервиране и изсушаване на храните във вакуум. Това е процес, при който замразен продукт се дехидратира, поставен във вакуум, при което водата директно преминава от твърдо в газообразно състояние. Така структурата на продукта се запазва, почти без да се наруши на клетъчно ниво. Премахването на водното съдържание предпазва продукта от разваляне и при съхранение на стайна температура (срокът на годност се определя от качеството на опаковката). Този процес е приложим при много видове храни - меса, зеленчуци, плодове, млечни продукти и др. Когато продуктът се постави във вода, той възвръща предишния си обем и има отлична стабилност. Той запазва хранителните си качества, цвета, вкуса и формата си.

Храните обработени по тази технология, които се предлагат на пазара, обикновено са запечатани в плътен плик. Приготвянето им е изключително бързо и лесно. Пликът се отваря и в него се изсипва вряща вода (количеството е указано на опаковката), след което се затваря и се изчаква известно време (обикновено от 5 до 10 минути, според продукта), за да абсорбира водата. Отваряте и имате топло сготвено ястие - една наистина удобна и приятна алтернатива на консервите.

 

Страхотно вкусни: