Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Осветление: Лумен и ват?

06.10.2017

Лумен или ватС все по-сериозното навлизане на LED осветлението не само в бита, но и в специализираната екипировка, луменът (lm) се налага масово като единица, оказваща силата на светлината. Много хора са свикнали да свързват силата на осветлението с ватовете (W), заради стандартните крушки с нажежаема жица, които масово се използват. Но силата във вата, която е оказана на опаковките им, показва количеството енергия, която те консумират, а не яркостта на светлината. Светлодиодите, които LED устройствата използват, произвеждат много повече светлина, със значително по-малко количество енергия, отколкото класическата крушка. А луменът е международно приетата единица за измерване на яркостта на светлинен източник.

Точното определение за лумен е, че един лумен е равен на светлинния поток, излъчван от точковиден източник в пространствен ъгъл 1 стерадиан при интензитет на светлината 1 кандела. Казано на по-прост език, един лумен е равен на 30 квадратни сантиметра осветено пространство от една свещ. Съответно, колкото повече са лумените, толкова по-ярка е светлината.

За да се добие по-ясна представа, един практически пример - стандартна крушка с нажежаема жичка от 40 W, излъчва светлинен поток от 450 lm. Като сравнение, една LED крушка, която излъчва 450 lm е обикновено между 6 и 9 W. Това съотношение между ват и лумен се нарича светлинен добив. Може да го използвате като начин да сравните различни осветителни тела.

Като примери, по отношение на екипировката - фенерчета с яркост около 50 lm са за общо ползване, като например да осветите пътя непосредствено пред вас, при придвижване нощно време; тактическите фенери, използвани от полицейски и военни части, обикновено започват от 100 lm; челниците ползвани при нощно колоездене е добре да са 200-300 lm; фенери тип прожектор започват от 1000 lm.

Когато правите избор на осветителна екипировка, преди всичко трябва да сте наясно за какви точно цели ще я ползвате. Освен яркостта, трябва да вземете предвид и икономичност, тегло, форма на уреда, батерии, дължина на светлинния сноп, устойчивост на вода и др.

Избери най-подходящото осветление за теб: