Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Какво е тактически нож?

01.06.2018

Какво всъщност е тактическото на един нож? Има ли разлика между “обикновени” и “тактически” ножове? И защо има толкова различни ножове, които са класифицирани като тактически? Ще се опитаме да отговорим накратко на тези въпроси в настоящата статия.

Да започнем с това, че тактическите ножове са създадени да изпълняват конкретни тактически задачи. Тези задачи могат да варират широко - едни са нуждите на полицай под прикритие, други на служител в отряд за бързо реагиране и съвсем различни на командоси, изпратени на мисия във вражеска територия. Поради тази специфика, тактическите ножове могат да се различават значително един от друг. Това е и причината, обикновен, да речем туристически или ловен нож, да не може да замести тактическия. Нещо повече, това може да е опасно за живота в определени ситуации. Разработката на специфични тактически ножове за специалните части на американския флот, например идва след трагичен инцидент, когато при катастрофа на хеликоптер, няколко морски пехотинци се удавят, тъй като стандартните ножове към оборудването не се оказват достатъчно здрави и се разпадат при опита да се освободят.

Тактическият нож се проектира според целите, които трябва да изпълнява. Това определя неговия общ дизайн, типа острие, размери, материалите, които се използват при направата му, дали ще е от сгъваем тип или ще е с фиксирано острие. Това влияе и на дизайна и използваните материали за канията - дали ще е за скрито носене, дали ще е нужен бърз достъп и лесно изваждане, как ще е прикрепен към екипировката (с модулна система или друг тип закачане) и т.н. Според спецификата на тактическите задачи, които трябва да се изпълнят, може да се наложи в екипировката да бъдат включени 2 или дори 3 различни ножа.

Все пак, могат ли да се извлекат някакви основни критерии, на които трябва да отговаря един тактически нож? Ето накратко някои препоръки в това отношение, които дава Ърнест Емерсън - един от най-известните производители на ножове, който е и висококвалифициран инструктор по боравене с хладно оръжие, работещ с различни елитни военни подразделения и полицейски части за опазване на обществения ред. Основното нещо при избор на тактически нож е да сте наясно за какви цели ще служи, за да изберете най-подходящия за вас. Ергономичността на дръжката е едно от най-важните изисквания - ножът трябва да се чувства удобно в ръката. По-точно, трябва да се усеща комфортно под напрежение - не бива да има тесни точки, остри ъгли или неестествено усещане на дръжката. Чувството за удобство трябва да се усеща и при нормален захват и при обратен захват (когато острието излиза от долния край на юмрука). Размерът на ножа също трябва да приляга на ръката - да не е нито много голям, нито твърде малък. Друго изискване за дръжката е материалът да е устойчив (да не се свие, надраска или напука при ползване) и да не абсорбира влага. Това елиминира повечето естествени материали като дърво и кост. За материала на острието, Емерсън препоръчва висококачествена неръждаема стомана, а като твърдост - 57-59C по скалата на Рокуел. По отношение на дизайна на острието, той казва, че трябва да има режещ ръб и точка. Препоръчва и винаги да се вземат ножове, които имат назъбена част на острието, тъй като те винаги режат, дори когато са тъпи. И не на последно място, трябва да се гледа цената на продукта - не може да се очаква високо качество от евтини ножове.