Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Класиката Яке М65

05.12.2015

Арнолд ШварцнегерРядко се случва един модел дреха да се радва на нестихваща популярност в продължение на десетилетия. Но има и такива примери. Един от тях е якето, станало известно като М65. Голямата функционалност и високият комфорт, които предлага този модел го превръщат в истинска легенда. Ето накратко историята му.

Полевото яке M-1965 (разбаротено по стандарт MIL-DTL-43455K), както подсказва и названието му, е въведено от армията на САЩ през 1965 г. То трябва да замени ползвания дотогава модел M-1951, който пък се явява подобрена версия на дизайна на полевите и камуфлажни якета на американската армия от периода на Втората световна война. М65, както става популярен моделът, продължава тази еволюция. Базовият дизайн, който е доста успешен, е променен малко, като нововъведенията са основно в детайлите. Якето има четири карго джоба с капаци и тик-так закопчаване - два средно големи на гърдите и два големи под тях. От вътрешната страна на талията има връзка за затягане. Закопчаването е двойно - с масивен цип и капак с тик-так закопчаване над него. Яката на модела позволява плътно затваряне около врата с велкро захващане. Едно от нововъведенията е и качулката, която се прибира в отделение в задната част на яката. Има възможност към якето да бъде прикрепена и допълнителна подплата. Горният слой е с промазка, осигуряваща известна водоустойчивост при дъжд. Материалът ползван при изработката по армейски стандарт е 50% найлон, 50% памук. 

Дебютът си в полеви условия М65 прави по време на Виетнамската война. Войниците, които го носят в планинските райони на Южен Виетнам или след сезона на мусоните, му дават висока оценка. Всъщност, изключително показателно за това, колко успешен е моделът е фактът, че той е в употреба от американската армия чак до 2009 г., когато е въведена революционната система ECWCS. И до днес М65 се ползва от някои полицейски части в САЩ. Първоначално якето е произвеждано за армията в маслено зелено, но след 1990 г. започва да се произвежда в основните камуфлажни разцветки на американската армия. Днес моделът е предлаган в различни цветове или камуфлажни шарки, както от производители на военна екипировка, така и от компании, произвеждащи дрехи за модната индустрия. Това е може би най-копираният модел на армейско яке.

Както обикновено се случва с военните дрехи, якето печели доста почитатели сред ловците и Рамболюбителите на природата. Много успешно моделът навлиза и в ежедневния цивилен живот. Едни от най-запомнящите му се появи са във филмовите класики "Шофьор на такси" с Робърт Де Ниро, "Терминатор" с Арнолд Шварценегер и, разбира се, "Рамбо" със Силвестър Сталоун. Може би така голямата популярност на М65 се дължи и на факта, че изчистената и прибрана кройка на якето го прави много подходящо за ежедневна употреба в цивилния живот. А когато добавим към това и удобството и функционалността, които предлага едно армейско яке, везните наистина натежават в полза на този модел.