Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

По-популярни камуфлажни разцветки /част 2/

19.11.2015

Втората част на материала за популярните камуфлажни разцветки е посветена на едни от най-известните американски камуфлажи.

Популярни американски камуфлажни разцветки 

  • Woodland

Woodland (уудленд) е най-известната и най-широко разпространена камуфлажна разцветка. Този четирицветен "горски" камуфлаж в зелено, пясъчно, кафяво и черно е въведен през 1981 г. от въоръжените сили на САЩ. Базиран е на по-ранния ERDL модел, разработен още през 1948 г. и по-точно на по-късната му версия от 1967 г. от която наследява цветовете и формата на фигурите. Новото при woodland е, че размера на фигурите е увеличен с 60%. Това придава по-добри прикриващи свойства на камуфлажа на далечна дистанция, но го прави контрастен и намалява прикриващите му качества на близко разстояние. Тази промяна е направена, тъй като woodland е предвиден да се използва в европейски гористи терени, където се очаква, че боевете ще се водят на по-голяма дистанция, за разлика от изключително близките схватки в джунглите, по време на Виетнамската война. Камуфлажът доказва качествата си и е използват от въоръжените сили на САЩ масово до 2004 г., когато започва поетапното му подменяне, приключило окончателно през 2014 г. Но днес все още е в употреба от много армии по света. Woodland е най-копираната разцветка, станала основа на най-много модификации. Този принт е и най-използван като база за производство на камуфлажни дрехи, тактическо облекло и други аксесоари за лов и активни дейности на открито.

  • Urban

UrbanUrban (ърбан) камуфлажът е експериментална разцветка, която навлиза през 1990 г. Тестван е, но не е приет от армията. Използва се обаче от различни специални полицейски сили по света (до скоро от американските SWAT отряди, а в момента от сръбските JSO). Често заради цветовете си е бъркан със зимен камуфлаж, но идеята на urban разцветката е да се използва в градска среда. Фигурите са взаимствани от woodland, а цветовете включват черно, бяло, тъмно и светло сиво. Камуфлажът придобива голяма популярност, когато шарката навлиза в модната индустрия, за камуфлажни панталони, якета и тениски за лов, риболов и спортно облекло за екстремни спортове на открито. 

 

 

  • 6 color desert

6 colour

 Шест цветният пустинен камуфлаж на американската армия е въведен в началото на 80-те години и е използван до 1991 г. Моделът на фигурите е съобразен със скалистите пустинни терени на Калифорния. Представлява фон от пясъчен и телесен цвят, върху който са наложени по-големи фигури в два нюанса на кафяво и по-малки фигури ("камъчета") с черен контур, оцветени в мръсно бяло. Камуфлажът е използван при ученията в Синай, по време на "Пустинна бурия" и в Сомалия. Но тъй като е предвиден по-скоро за скалисти и планински терени, представянето му в пустините на Близкия изток не е задоволително. За това се налага замяната му.

 

 

 

 

  • 3 color desert

3 colour

Трицветният пустинен камуфлаж е въведен, за да замени шестцветния си предшественик. Той е използван от американската армия от 1992 г. до 2004 г., когато навлиза UCP камуфлажа. Съобразен е с характеристиките на пустинните терени в Близкия изток. Състои се от бежови и земно-кафяви "вълни" на пясъчен фон. Камуфлажът се оказва много сполучлив и е приет от редица държави в Югозападна Азия, както и от други страни. Камуфлажната разцветка е използвана и от контингентите на българската армия в Ирак и Афганистан като панталони, якета, фланелки, шапки, бронирани жилетки и т.н.

 

 

  • UCP

UCP

UCP камуфлажът (може да се срещне и с търговски наименования като ACUPAT, AT-Digital, digicam и др.) , съкратено от Universal Camouflage Pattern (универсална камуфлажна шарка) е въведен от армията на САЩ през 2004 година. По примера на морската пехота, армията също решава да въведе свой собствен дигитален камуфлаж. В крайна сметка изборът пада върху UCP разцветката. Използвани са три цвята - пясъчно, сиво и сивозелено. Както името подсказва, от камуфлажа се очаква да бъде универсална маскировка, приложима при разнообразни терени. Практикато обаче показва друго. UCP разцветката се оказва ефективна единствено в градска среда и някои каменисти терени. Във всякакви други местности камуфлажът не се представя добре, което го превръща и в най-критикуваният от военните. От 2014 г. спира производството на армейска екипировка в тази разцветка. Камуфлажът вероятно ще бъде заменен или от модификация на Multicam или от новият A-TACS.