Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Балаклава - от къде идва това название на маските за лице?

10.03.2016

Маска скиМаските за лице са доста популярни в редица зимни спортове, затова и у нас те често са наричани просто "ски маски", макар да намират далеч по-широко приложение. Друго популярно наименование, което все по-често може да срещнете, на този елемент от екипировката е балаклава. Всъщност, това е основното название, с което са популярни на запад.

Класическата балаклава е изработена от вълна и е с един или три отвора на лицевата част. Може да покрива цялата глава или да бъде носена като обикновена шапка. Днес вече се използват различни материи за изработката на този тип маски - от памук и коприна, до акрил, полар и неопрен. Приложението им е широко - от зимни спортове като ски маска, през мотоциклетизъм до полицейски и военни операции.

Именно като елемент от военната екипировка, този тип маски добиват широка популярност. Произходът на названието балаклава е свързан точно с историческата им употреба по време на бойни действия. Те са били познати и използвани от армейски части в страни от Централна и Източна Европа, като например полските улани. Най-масовата употреба на тези маски, която им печели и славата, е по време на Кримската война от 1853-1856 г., когато Руската империя се сражава за контрола над Кримския полуостров срещу съюзените войски на Османската империя, Франция, Британската империя, Сардинското кралство и Графството Насау. Суровите зими в региона правят особено популярни тези маски сред войниците. А един от най-големите центрове за производството им е градчето Балаклава (днес квартал на град Севастопол в Украйна). Британските войски започват да наричат маските по името на града и след време те добиват популярност под това название и в други европейски държави. Балаклава войник

Употребата на балаклавата от армейски и полицейски части продължава и до днес. Маската се използва не само когато се налага да се предпази лицето от неблагоприятни метеорологични условия, но и когато е нужно да се скрие идентичността на боеца/служителя на реда. Може да се ползва и като елемент, подсилващ цялостния камуфлаж. Не на последно място се употребява и заради психологическия ефект, който предизвиква у противника.