Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Екипировка: Подготовка на раницата за поход

30.05.2018

Разпределение на раницаНай-важното нещо, което трябва да помните, когато приготвяте раницата си за поход сред природата е, че не бива да се носи нищо излишно. Много внимателно трябва да подберете нужната екипировка, за да не се претоварвате. Като правило се счита, че човек не бива да носи товар с тежест повече от 20-25% от собственото му тегло при по-продължителни преходи. Във въоръжените сили на Германия, този показател е 33%, но това е стандарт за физически добре подготвени хора.

От начина, по който разпределяте екипировката в раницата, ще зависи и къде ще се падне центърът на тежестта на раницата. Центърът на тежестта на раницата трябва да е близо до тялото и в идеалния случай трябва да е приблизително на височината на раменете. По този начин, ще се намира над центъра на тежестта на тялото и раницата няма да ви тегли назад. Ето и няколко съвета, как правилно да разпределите екипировката си в голяма раница (от 30 литра нагоре):

1. Поставете спалния чувал и други по-леки, но обемни неща в долната част на раницата. Над тях сложете малко по-тежката част от екипировката, като допълнителните дрехи. Най-тежките неща, като дебело яке, храна, палатка, поставете от височината на раменете нагоре, възможно най-близо до гърба.

2. По-дребните и често използвани предмети поставете в малките външни джобове на раницата, до които ще имате лесен достъп. За да осигурите максимална защита от влага и за да намалите повърхността на съприкосновение при силен вятър, опитайте се да съберете максимално плътно всички предмети в раницата за преходи и оставете възможно най-малка част от екипировката прикачена с ремъци към външната част на раницата.

3. Старайте се да запазите равномерно разпределено тегло, особено по отношение на страничните джобове. Добра идея е да използвате компресиращи торби, за да намалите общия обем на вашата екипировка, което ще помогне и за по-доброто разпределение на вещите в раницата. Препоръчително е да се използват непромокаеми опаковки за особено чувствителни към влагата елементи от екипировката, като например спалния чувал.

Важно! Ако раницата ви дърпа силно назад, това означава, че центърът ѝ на тежест е много далеч разположен от центъра на тежестта на тялото. Това ще се превърне в истинско мъчение по време на поход, особено, ако багажът ви е по-тежък. Раменете са подложени на голямо напрежение и натоварването на цялото тяло е неравномерно. Това може да се окаже особено опасно при преход с по-сложен маршрут. Срещнете ли такъв проблем, преразпределете екипировката в раницата, така че да коригирате центъра ѝ на тежест.

Разпределение на тежестта според терена:

При по-леки преходи (например хълмисти терени, горски пътеки) центърът на тежестта на раницата трябва да е по-високо.

При по-тежки преходи (като алпийски тип маршрути), центърът на тежестта на раницата трябва да е малко по-ниско и по-близо до центъра на тежестта на тялото. Тази подредба на раницата дава лек наклон напред и като цяло по-голяма стабилност и баланс за този тип терени.

 

Предлагани от нас туристически раници: