Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Гръмотевичните бури в планината: съвети за безопасност

09.06.2023

Летния сезон е време когато отново поглеждаме към планините за бягство от забързания начин на живот и жегите в градовете. Но дори и да няма опасност от лавини, планината крие още много други опасности, които трябва да предвидим преди да тръгнем на поход.Една от тях са гръмотевичните бури, много характерни за летния сезон, но вече появяващи се и през пролетта.

Защо гръмотевичните бури и в частност мълниите са толкова опасни?

Мълнията се образува при сблъсък на два облака с положителен и отрицателен електрически заряд. Като дори и да трае замо за секунда тя достига температура от 30 000 градуса по целзий. Интензитетът на електрическо поле на земната повърхност, от който се привличат мълниите, се увеличава при изпъкналости на географския релеф (хълмове, сгради, дървета и др). Затова билата и върховете на планините са изключително опасни места по време на гръмотевични бури.

Как да избегнем мълниите при поход в планината?

Нищо не може да ви гарантира 100% защита от мълния, когато сте на открито. Но може да вземете мерки, които значителни да намалят вероятността подобно нещо да ви се случи.

Първата и най-важна стъпка преди да предприемете излет в планината е да проверите прогнозата за времето. Въпреки че, тя не винаги е много точна, ако има голяма вероятност за бури е по-добре да отложите пътуването си.

Ако сте пропуснали да проверите прогнозата за времето и сте вече в планината, също е възможно да предвидите гръмотевичната буря преди да ви е връхлетяла. Едни от най-честите признаци за приближаваща се буря са наличието на купесто-дъждовни облаци съпроводени от висока влажност, задух и отсъствие на вятър.

В Северното полукълбо, бурите и обилните дъждове най-често идват в следобедните часове, за това е добре да предприемете изкачване в ранните часове на деня.

Естествено най-ясният признак за приближаването на буря е звукът от гръмотевица.

Има лесна формула за изчисляване на разстоянието на идваща буря от нас. Тъй като светлината се движи по бързо от звука, първо ще видите мълния и чак след това ще чуете гръмотевицата. След като видите мълнията, пребройте секундите до идването на звука от нея. Броят секунди разделете на 3 и ще получите приблизително разстоянието в километри. Ако бурята е на под 30 километра разстояние, следва незабавно да потърсите подслон и да слезнете от високите части на планината.

Какво да правим при приближаваща се гръмотевична буря?

Когато се намирате в открито пространство можете да видите идващата буря от по-далеч и да реагирате на време.

  1. Избегнете билото на планината. При първа възможност тръгнете да слизате надолу.

  2. Изключете всички електрически устройства които носите. Телефони, GPS системи и други.

  3. Намерете сухо и безопасно място - скален корниз, заслон, пещера.

  4. При влизане в пещери трябва да внимавате. Въпреки че, ще ви запазят сухи, заради влагата по стените и тавана е възможно електрически поток от мълния да ви застигне. В този случай стойте на поне 1 метър от стените и 3 метра от тавана.

  5. Поставете шалте или друг предмет под краката си за да се изолирате от земята.

  6. Както на открито, така и на закрито пространство заемете следната поза: Кленете, дръжте краката си събрани, като наведете главата си и си запушите ушите с ръце.

  7. Гръмотевичните бури в гората са по-трудни за прогнозиране, а и сте заобиколени от повече потенциални цели. Като важно е да избягвате самотни дървета - голяма грешка е да се подслоните под такова, тъй като те са магнит за мълнии.

  8. Избягвайте езера, реки и дори големи локви. Водата е много добър електрически проводник и ако се намирате в близост има голяма вероятност електричество от удар на мълния да достигне до Вас.

  9. Преместете металните предмети далеч от Вас. Щеки, пикели и други трябва да са разположени на безопасно разстояние от вашия заслон на поне 50 метра.

  10. Ако има запален огън, загасете го. Димът е йонизиран газ, който също може да бъде проводник на електричество.

Ако следвате горепосочените стъпки ще намалите значително вероятността да пострадате от мълния. И все пак най-безопасното решение е да планирате добре излета си сред природата и ако се очаква лошо време, просто да го отмените. Винаги можете да организирате изкачване на някой връх, но можете да го направите само ако сте се върнали живи и здрави от предишния.