Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Храна за поход и къмпингуване - MRE пакети

16.05.2018

Когато планираме по-продължителен престой или поход сред природата, е важно каква храна ще вземем с нас. Трайността, хранителната стойност, начинът на приготвяне, теглото и разбира се, вкусовите качества, са сред основните неща, които трябва да вземем предвид при нашия избор. Един от продуктите, набиращ все по-голяма популярност през последните години са т. нар. MRE пакети. Названието идва от съкращението на Meal, Ready-to-Eat (храна готова за ядене). Това са пакети с порцион предварително приготвена храна за едно ядене, разработени за армията на САЩ. Полиетиленовата опаковка на пакета го прави значително по-лек от стандартните консерви.

Пакетът обикновено съдържа основно ядене, някакви подправки, десерт, прибори и салфетки. За пръв път са въведени в употреба в армията на САЩ през 1981 г., но истински революционната промяна идва през 1990 г., когато към пакета е включен и химически бездимен нагревател. При контакт с вода, той започва да отделя топлина и след няколко минути, боецът има топла, сякаш току-що приготвена храна. При това, без да отделя време и усилия да пали огън (още повече, че в определени ситуации, това е невъзможно или много опасно). Поради голямата практичност на този тип продоволствени пакети, много армии по света създават своя версия на американските MRE. Съвсем естествено, този тип храни се появяват и на пазара, тъй като и цивилното им приложение е широко и търсенето им нараства.

Сред предимствата са:

- бързото затопляне на храната, без нужда от огън

- високите вкусови качества на продукта, които се запазват при този тип консервиране и повторно затопляне

- относително ниското тегло - порционът не е толкова лек, колкото студено изсушените във вакуум “космически” храни, които също се продават свободно, но няма голямо допълнително тегло на опаковката, като при обикновените консерви.

- опаковката е достатъчно здрава и надеждна, тъй като е разработена за полеви условия.

- трайността му също е добра - при съхранение на температура от 27 °C, срокът на годност е 3 години.

В заключение, това е наистина добър избор за вашето меню за времето, в което ще сте сред природата.