Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Как да изберем добър нож

24.11.2015

НожовеНожът е важен инструмент, който улеснява ежедневието ни, но особено силно оценяваме значението му, когато сме сред природата. Да се избере добър нож, особено такъв, който да не струва твърде много, обаче е сложна задача. Ако човек обаче знае точно какво търси, то може да открие добър нож за много прилична сума. Предлагаме няколко съвета, които могат да ви помогнат в търсенето, особено ако не сте запален ножар:

1. Фиксирано острие или сгъваем нож?

 Какво ще искате да правите с ножа? Например, ще ви трябва, за да режете и обработвате дърво или за да отваряте опаковки и да срежете връв или плат? Генерално, за по-тежки задачи, като обработка на дивеч или дърово, много по-удобно и сигурно е да се използва нож с фиксирано острие. Докато за по-леки задачи, като отваряне на опаковки или приготвяне на храна, спокойно може да се използва сгъваем нож. Основната разлика между двата типа е, че сгъваемият нож обикновено е доста по-лек и компактен за носене, но не предлага същата стабилност на острието при по-сериозно натоварване.

При сгъваемите ножове имате два типа отваряне. За отварянето на класическите сгъваеми ножове е необходимо да се ползват и двете ръце. Модерните тактически сгъваеми ножове имат механизъм за бързо отваряне, позволяващ острието да бъде бързо извадено само с една ръка. Кое от двете ще ви е необходимо, зависи от това, за какво ще си служите с ножа. При ножовете с фиксирано острие, важна е канията - от какъв материал е, колко е здрава, какво носене позволява. Например, освен класическите кании, има кании за носене на врат, такива улесняващи скрито носене, дори кании, позволяващи прикрепване към тактически модулни системи.

2. Какво ще режете с ножът? 

Видове остриетаРазликата, между това дали ножа ще се използва за рязане на храна, обработка на дърво, дране, рязане на въжета или отваряне на пакети е съществена. Различните задачи поставят различни изисквания към острието. Има основно три определящи фактора за това, колко добре реже едно острие - формата на острието, топлинната обработка и вида на стоманата. Термичната обработка на стоманата е сложен процес, но всеки съвременен нож, дори да е от нисък клас, има доста прилична топлинната обработка. Вида на стоманата също е обширна тема, на която ще посветим отделна статия, но на кратко ще обърнем внимание малко по-надолу в текста. Особено важна за ножа е формата на острието му. Тя се определя от профила и скосяването.

Най-общо, формата на острието зависи от това, за каква работа е предвидено. Ако ще режете дебели въжета или мрежи, "ястребовия клюн" или извито назад острие ще е от полза. За по-специфични задачи, като тези на спасителните служби например, когато трябва да се среже, но трябва и да се внимава случайно да не се пробие нещо, има остриета със затъпен връх или тип "овчи крак". Практикуващите бойни техники обикновено се спират на острие тип танто, заради пробивните му способности или на уорнклиф тип, за разсичане. Като цяло, ловците се спират на т.нар. "дроп пойнт" остриета или извити нагоре остриета (ползвани за дране).

Ако ви трябва нож за общо ползване, обикновено избора пада на обратно танто, "дроп пойнт", "клип пойнт" или острие тип "лист". Без значение от името, трябва да търсите нож с острие със здрав, остър връх, хубава, плавна извивка (нарича се "корем" на острието, това е частта, която ще ползвате най-много) и права част близо до дръжката. Ако нямате опит със заточването, по-добре не взимайте много извито острие.

3. Как ще използвате ножът?

Работата, за която е предназначен ножът, определя както профила, така и скоса (заточката) Остриетаму. Скосяването е метода, който се ползва за да се съзаде острието. Има поне дозина типове скос, но три са най-често срещаните - вдлъбнат, плосък и изпъкнал.

Ако си представим острието като обърнат триъгълник, при вдлъбнатия скос (А), страните на триъгълника са извити на вътре. Това позволява дебела стомана да бъде бързо намалена до много остър ръб. Тази заточка е добра за рязане. Плоският скос (Б) страните на триъгълника са прави. Този скос е добър за най-общо сечене и се представя добре при натоварване, а ръба е устойчив на удари. При изпъкналият скос (В), както подсказва и името, страните на триъгълника са извити на вън. Това придава голяма здравина на острието и режещия ръб. Този тип заточка е много подходящ за тежка работа. Използва се при инструменти за сечене като мачетета, кукри, бауи и камп ножове.

Тук могат да се споменът и два специфични вида заточка. Серетираната (назъбена) заточка е много полезна при рязане на влакнест материал като въже или мрежа. Но ако ползвате често ножа, ще ви се налага и да го наточвате често, а при назъбените остриета, това е по-трудно. При ножовете за сред природата, често се среща сканди скоса. Ако при другите скосове има голямо скосяване (основното) и второ, малко, точно в края, което създава режещия ръб, при сканди скоса това второ скосяване липсва. Това прави острието много остро и подходящо за ползване сред природата, но и трудно за правилно заточване. Ако нямате опит със заточването, по-добре се спрете на различен скос. 

4. От какъв тип стомана да е ножът? 

Има три основни показателя по отношение избора на стомана - устойчивост на корозия, твърдост и якост. Балансът между трите, който ще е подходящ за вас, отново зависи от задачите, за които ще се използва острието.

Устойчивостта на корозия определя, до колко стоманата се поддава на ръжда и промяна на цвета. Не само водата може да окисли стоманата. Киселината на храни като домата също могат да окислят острието. Има някои стомани, които са много устойчиви на корозия, като Krupp 1.4116 (стоманата на швейцарските ножчета на Victorinox), VG10 и N690. Има изключително устойчиви нераждаеми стомани като H1. Като цяло, колкото по-устойчива на корозия е стоманата, толкова по-малка е якостта или твърдостта и, или и двете.

Твърдостта е свързанa със способностите на стоманата да поема натоварване без да се деформира. Предимството на по-твърдите стомани е, че придава устойчивост на резеца, както и позволява да му се придаде по-голяма острота и съответно - по-добра режеща способност.

Якостта е способността на стоманата да поема влияние, без да се уврежда, да се насича, напуква и т.н. Тя е важна, когато острието изпълнява задачи като сечене на дърво, когато има силен сблъсък.

Подробно на стоманите и други техни характеристики ще се спрем в следващи материали.

Като заключение,

може да се каже, че да успееш да намериш добър нож си е предизвикателство. Но когато човек знае, за какво точно ще го използва и колко интезивно ще му се налага да работи с него, може много по-добре да се ориентира сред различните класове и цени, за да открие най-доброто за него, на най-приемлива цена.