Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Камуфлажната система Phantomleaf WASP

13.07.2023

Камуфлажните средства са неизменна част от съвременните въоръжени конфликти, но тези технологии често намират приложение и в цивилния живот. Тяхното развитие и усъвършенстване е постоянен процес, над който работят редица конкуриращи се частни и държавни разработчици. В този текст ще ви запознаем с една от най-новите камуфлажни концепции, зародила се в Германия - държава със сериозни традиции и редица успешни разработки в тази сфера. Това е системата WASP на Phantomleaf.

Германската компания Phantomleaf GmbH със седалище в Дрезден е създадена с фокус специално върху разработката на ново поколение камуфлажни системи. Фирмата се занимава не само със създаването на самите камуфлажни разцветки, но и с материалите и тъканите, използвани при направата на различни продукти. Този отдел на компанията е базиран в Швейцария, като качеството на продукцията се тества в акредитирани лаборатории. Цялостната комбинация от определени материали и съответните камуфлажни разцветки осигурява още по-добри прикриващи свойства. Всички продукти се изготвят съобразно определени специфики и изисквания за целите и средата в които ще се използват. Компанията работи с различни силови служби на държавите от НАТО - както с въоръжените сили, така и с различни структури на полицията. Но също така разработва продукти и за частния военен сектор.

Основната фигура зад Phantomleaf е д-р Флориан Ленц, който прави свои собствени изследвания върху камуфлажите от почти 30 години. Като практикуващ лекар и специалист по психиатрия и психотерапия той има уникален поглед над физиологичните и психологически особености, свързани с възприемането на околната среда. Мотото на Phantomleaf е "Интелигентни камуфлажни системи" и за това има причина.


Медицинското образование на д-р Флориан Ленц е от полза за разработването на моделите, тъй като той успява да включи психиатрична и невро-психологична експертиза в дизайна. Просто казано: ние като човешки същества сме се научили да идентифицираме предмети, форми и заобикалящата ни среда през хилядолетията на нашето съществуване. Това буквално е програмирано в нашата нервна система. И тъй като науката знае как мозъкът ни обработва визуални данни, това прави възможно и изкривяването на това възприятие, посредством различни високотехнологични методи.

Иновативният алгоритъм, патентован от Phantomleaf генерира камуфлажни шарки, които се характеризират със своята "интелигентна" автоадаптивна функция. В сравнение със съществуващите и масово използвани разновидности, камуфлажите на Phantomleaf имат значително подобрен маскиращ ефект, особено по отношение на движещи се обекти, преминаващи през променящ се фон. Този принцип се използва от Phantomleaf както за генериране на нови камуфлажни модели, така и за увеличаване на ефективността на вече съществуващи.


Технологията на Phantomleaf размива силуета по уникален начин. Комбинирайки многослойни структури и цветови вариации, камуфлажът ефективно спомага за оптималното сливане на обекта с околната среда. Има изключително висока ефективност и доказано добро представяне при употребата му по време на разузнавателни операции дълбоко в тила на противника. Оказва се особено успешен при наблюдение, изискващо голямо скъсяване на дистанцията с целта.

Голяма част от разработките на Phantomleaf са единствено за употреба от военни и правоохранителни служби, поради храктера на договорите. Но компанията пусна на свободния пазар едно камуфлажно семейство, включващо две серии с камуфлажни разцветки предназначени за няколко типа терени. То бе реализирано под събирателното наименоание WASP. Всичките му вариации са с маркировка "CIV" или "CIZ-TEC", обозначаваща статута му на свободна продажба. Сериите на WASP са съответно I и II, като това не обозначава различни генерации, а маркира типа патент. Серията WASP I е разработена изключително за ползване от германската компания Sturm Mil-Tec. Докато серията WASP II, разработена в партньорство с друга германска фирма - Recon Company, не е предвидена за ексклузивно ползване от една определена компания и се използва от повече брандове, като например UF Pro, Leo Köhler и др.

Системата за обозначаване

Начинът на обозначаване на типовете разцветки в серията WASP е доказателство за научния подход на дизайнера, който дава на всяка оперативна среда отличителен код. Кодът започва с буква Z (означаваща зона - zone), число, което съответства на основния тип терен и в определени случаи буква (A, B, C), допълнително поясняваща климатичните характеристики. Колкото по-голямо е определеното число в кода, толкова по-високи стават обектите и растителността в различните среди. Или обощено:

 

  • Z1 е общо обозначение за различни пустини и голи открити полета и терени от пустинен тип . Буквата „A“ в добавка маркира горещи пустини, ако буквата е „B“ - това се отнася за сухи, скалисти и каменисти терени и зони над линията на дърветата в планините. Ако буквата е „C“, това е означение за снежни пустини.

 

  • Z2 обозначава зони с ниска растителност като храст и треви, които са по-малко каменист, това обикновено са преходните зона между региони, тип Z1A и Z3A. Но също така, камуфлажът се оказва и доста ефективен в есенния сезон в зони от тип Z3A.

 

  • Z3 маркира зони с висока растителност, като различни типове гори. Буквата „A“ обозначава зелена или умерена среда - всичко от широколистни и иглолистни гори до тропическа джунгла, като камуфлажа се представя доста добре и в граничните зони до Z2, като места с високи храсти и треви, земеделски площи, поляни и пасища. Маркировката „B“ означава, че камуфлажа е за този тип зони, но през зимния сезон, когато са покрити със сняг.

 

  • Z4 е маркировка обозначаваща среда, създадена от човека, като градски терени, различни индустриални зони, нефтени платформи и др.


Сериите WASP използват до 7 различни цвята в своите разцветки. Това е и един от малкото камуфлажни модели, които включват микро, стандартни и макро елементи. В резултат на това, камуфлажът работи отлично и осигурява маскировка при наблюдение, както в непосредствена близост, така и от голямо разстояние. Хората, които се интересуват от камуфлажните технологии знаят, че можете да постигнете прикриване по два начина - чрез мимикрия (да накарате едно нещо да изглежда като друго) или чрез крипсис (да се прикриете, като се слеете с околната среда). Повечето камуфлажни модели използват или едното или другото, докато Phantomleaf използва и двете. Системата WASP, не само се слива с различните цветове на определените среди, но уникалният алгоритъм на моделите въздейства пряко на човешкото възприятие и затруднява възприемането на формата и силуета. Фигурите на WASP са толкова ефективни, че намаляват забелижимостта дори при употреба на уреди за нощно виждане. В това отношение, камуфлажът е изключително надежден в комбинация с памучна материя или тъкани с инфрачервена защита.

Безспорно системата WASP е сериозно надграждане в развитието на камуфлажните технологии и ще оказва своето влияние занапред. А днес вече, тя е достъпна и на българския пазар.


Серия WASP I 

Z1B

Z1B

Z2

Z3A

Z3