Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Кърлежи - най-важното, което трябва да знаем

27.08.2018

Освен възможност за приятни емоции сред природата, топлите месеци ни носят и някои опасности, които не бива да подценяваме. Една от тях са кърлежите. Тези малки кръвопийци не само създават дискомфорт, но ухапването им може да се окаже много опасно за здравето ни. В тази статия ще се постараем да изложим най-важното, което трябва да знаем за тях - как може да се предпазим, как да действаме при ухапване и какви са симптомите на болестите, които пренасят.

Превенция

За да можем да се предпазим от кърлежите, трябва да знаем някои основни неща за тях. У нас се срещат около 40 различни вида кърлежи от 6 рода, принадлежащи към 2 семейства (меки и твърди - според външната обвивка). Те не са насекоми, а родственици на паяците и насекомите. Външният им вид е много сходен именно с този на паяк. Твърдият възрастен кърлеж (именно те ни интересуват) е с капковидна форма, осем крака, предно хоботче и две очи. Повечето твърди кърлежи са три-приемникови. Това означава, че на всеки от етапите на развитието си (като ларва, нимфа и възрастен индивид), те се прикрепят към различен гостоприемник. Твърдите кърлежи чакат жертвата си, покатерени върху растение. Те не могат да подскачат, затова чакат жертвата си да мине и падат незабележимо отгоре й. Обикновено ларвите се закачат за гостоприемника от земята, нимфата се изкачва на ниско растение, а възрастният кърлеж се катери на малко по-голяма височина - на нивото на висока трева или храст, откъдето причаква жертвата си.

Кърлежите се активизират със затопляне на времето - още от месец март, а понякога и по-рано, ако е имало по-топли дни. Първият пик в активността им е в края на април и през целия май, по време на по-горещите месеци намалява и отново нараства в края на август и особено през септември. Това е свързано от една страна с жизнения им цикъл - преминаването в различни етапи в развитието им, а от друга - и с метеорологичните условия - влагата благоприятства активността им.

Знаейки времето и условията на тяхната активност, както и местата, на които дебнат (основно тревисти площи и храсти, места през които често преминават животни), помага на човек да вземе адекватни предпазни мерки. Най-добре е в рискови райони да се ходи със затворени обувки, високи чорапи и дълъг панталон. Добра идея е и да сте с дълъг ръкав, ако ще почивате на поляна или ще преминавате през храсти. Хубаво е дрехите ви да са светли - така лесно бихте забелязали кърлеж, ако ви полази. А най-добре е, когато излизате сред природата да използвате репеленти. С тях може да третирате както кожата, така и дрехите. Много важно е, обаче, да проверите дали репелентът предпазва от кърлежи. По-голяма част от продуктите на пазара са предимно за комари. На репелентите, които предпазват от кърлежи, тази информация е изрично оказана. Ако такава липсва, значи продуктът не предпазва от кърлежи и не е подходящ.

Преди да се върнете вкъщи, изтупайте хубаво дрехите и раницата си. Важно е също така и да огледате внимателно тялото си, когато се приберете. Кърлежите предпочитат меките части на тялото, така че обърнете внимание на свивките на краката и ръцете, подмишниците и областта около половите органи.

При ухапване

Какво да се прави, ако все пак откриете, че кърлеж се е впил във вас? Най-важното е да не се изпада в паника. Трябва да знаете, че в периода от 12 до 18 часа от ухапването, дори кърлежът да пренася болест, вероятността да ви зарази е нищожна. Ако не се чувствате уверен да го отстраните сам, най-добре потърсете лекарска помощ. Дори и да го отстраните сам е желателно да се консултирате с лекар.

Какво обаче да правите, ако сте сред природата, далеч от медицинска помощ? За такива ситуации трябва задължително да имате в личната си аптечка подходяща пинсета или специален уред за вадене на кърлежи (на пазара има различни видове), дезинфектант (спирт или друг), както и антибиотик Доксициклин /Doxycycline (трябва да сте сигурни, че нямате алергия към антибиотици и да сте прочели внимателно листовката).

Когато вадите кърлежа, трябва да го захванете възможно най-близо до главата му. Много трябва да внимавате да не стиснете и смачкате тялото му, защото ако това се случи, засмуканата от него кръв, ще се върне в кръвоносната ви система и ако е преносител на болест, ще ви зарази! Когато го захванете правилно, не стискайте твърде силно за да не се скъса. Може много леко и нежно да се раздвижи наляво-надясно (целта е да се разлепи от слепващия секрет, с който паразитът се е прикрепил към мястото на хранене). След това просто го издърпайте внимателно и постепенно нагоре - не дърпайте рязко. Няма нито нужда, нито смисъл да бъде въртян по или обратно на часовниковата стрелка - това е мит. Внимавайте при ваденето да не се откъсне смукателният апарат на кърлежа, който да остане забит в тялото ви. Ако все пак се случи, опитайте да го извадите с пинсетата, или ако не става - с предварително дезинфекцирана игла. Ако част от кърлежа остане забит в тялото ви, ще започне да забира, също както неизвадена треска или трънче. Така че, не успеете ли да извадите някоя част сам, потърсете помощ от медицинско лице при първа възможност. Много по-важно обаче е да не смачкате кърлежа при ваденето.

След изваждането на кърлежа, дезинфекцирайте мястото на ухапването. Ако сте далеч от населено място, превантивно вземете Доксициклин - единична доза от 200 мг. до 72 часа от ухапването. Ако сте в града, се консултирайте с лекар за това. Доксициклин се взема превантивно, защото две от опасните и най-често пренасяни от кърлежите болести - Лаймската болест и Марсилската треска са бактериални и се лекуват с антибиотик. При тази превенция, болестотворните бактерии се унищожават, преди да са имали възможност да предизвикат заболяване.

Какво да НЕ правим

Какво е опасно и не бива да се прави, при вадене на кърлеж. Има някои разпространени методи за вадене на кърлежи, които обаче носят голям риск от заразяване. Кърлежът не бива да бъде горен с цигара, кибрит или търкан с чесън - ако това се направи, той може да повърне изсмуканото в кръвоносната ви система и да ви зарази, ако пренася нещо. По същата причина не бива да бъде мазан с крем, олио или нещо друго мазно. Да, това ще го отслаби, но отново може да ви зарази.

Болести пренасяни от кърлежите

Най-често пренасяната болест от кърлежи в България е Лаймската болест. Годишно се регистрират около 900-1000 случая. Лекува се с антибиотици (обикновено Доксициклин). Много е важно да се установи навременно, за да се излекува без да се стигне до опасни усложнения. Лаймската болест може да се прояви от 3 до 30 дни след ухапването, но в редки случаи след месеци и дори години. През първия стадий се наблюдават кожни промени. На мястото на ухапването се появява зачервяване тип “биволско око” (около 4-5 см) - постоянно нарастващо, по-светло в средата. Болният усеща парене, сърбеж, болка, има грипиподобни оплаквания (общо неразположение, умора, отпадналост). Температурата обаче, по правило не е повишена. Забележите ли подобни симптоми след ухапване, непременно потърсете медицинска помощ. Вторият стадий на болестта настъпва след около два месеца и засяга различни органи и системи. В 40% от случаите може да се стигне до увреждания на нервната система като менингити и неврити. Третият стадий настъпва само при около 10% от заболелите - след третия месец до две и повече години. Характеризира се с усложнения в засегнатите органи. Често се развива артрит на големите стави.

Следващата най-разпространена болест, предавана от кърлежи е Марсилската треска. Годишно се регистрират около 700-800 случаи в страната. Инкубационният период е от 3 до 7 дни, след ухапването. Заболяването е остро, започва с висока температура (39-40 градуса), съпроводено от втрисане, ставни и мускулни болки. С лечение, температурата продължава 1-2 седмици, а без над 20 дни. Около третия ден се появява и характерния за болестта обрив. В началото това са червени петна, които се превръщат в пъпки. Също така, на мястото на ухапването се развива болезнен възпалителен процес с умъртвяване на тъканите. Мястото на ухапване се покрива с кафяво-черна кора, от там микроорганизмите попадат в съседните лимфни възли и по кръвен път проникват в целия организъм. Болестта се лекува с широкоспектърни антибиотици от тетрациклиновата група.

Други, предавани от кърлежи заболявания, които се срещат в България са Анаплазмозата, Кърлежовия енцефалит,  Кримската Конго хеморагична треска.

Анаплазмозата е заболяване, което също протича с висока температура. Развива се от 5 до 10 дни след ухапването. Съпроводена е с главоболие, болки в мускулите и ставите. Но е с добра прогноза, не е така опасно и дори пациентът може да оздравее спонтанно, без лечение.

Кърлежовият енцефалит протича най-често само като фебрилно заболяване (висока температура). В единични случаи се стига до засягане на мозъка или обвивките му (което е опасно).

Кримската Конго хеморагична треска е много опасна, но за щастие е и най-рядко предаваната от кърлежи болест. През последните години, регистрираните годишно случаи в България са едва 5-6. Освен от кърлеж, инфекцията се предава и при допир с кръвта на болния. Освен високата температура, втрисането и мускулните болки се появяват и обилни кръвоизливи по кожата, венците и вътрешните органи. Заболяването може да доведе до летален изход.

В заключение - кърлежите могат да бъдат доста опасни, затова е необходимо да вземаме всички превантивни мерки. А в случай на ухапване, да действате адекватно, според ситуацията.

 

Репеленти, предлагани от нас: