Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Kizlyar Supreme - материали използвани при направата на дръжките

05.10.2021

За качествената изработка на един нож, значение има не само стоманата, от която се изготвя, специфичната форма на острието, създадено да решава конкретни задачи, но и дизайна и материала, използван за направата на дръжката. Последните често са подценявани, но реално ако са зле подбрани и изготвени, могат да превърнат иначе чудесно острие в неудобен, дори неизползваем нож. От материала и дизайна на дръжката зависи не само удобния и здрав захват, но и специфични задачи, които трябва да изпълнява ножа. Определят, колко ще е устойчива на удар, ще се износили или деформира при интензивна употреба, дали ще се запази стабилен захват и при контакт с вода, кръв или друга течна субстанция. Поради тази причина, всеки производител, държащ на качеството внимателно подбира материалите, от които изготвя дръжките на своите ножове. 

В тази статия ще ви представим изборът на една от най-добрите и утвърдени руски фирми на пазара - Kizlyar Supreme. Марка наложила се с качество. Материалите, използвани за изработка на всеки от ножовете им, както и самият дизайн на дръжките, е специално съобразен със задачите, които трябва да изпълнява острието. Ето и какъв е техният избор:

G10 - Това е термореактивен композитен материал. Изграден е от слоеве фибростъкло, споени с епоксидна смола, пресовани и нагрети до втвърдяването им. Материалът е изключително твърд и здрав, като същевременно е и много лек. Има голяма удароустойчивост и запазва свойствата си при всякакви метеорологични условия, без да се влияе от температурата и влажността (абсорбцията на влага е много ниска). Също така има висока химическа устойчивост и добри електроизолационни свойства. Използваният от Kizlyar Supreme G10 е с по-фина структура, което значително подобрява захвата. Технологията на производство дава възможност за разнообразни цветови комбинации. За да се повиши максимално комфорта при държане и да се осигури стабилен захват, дръжките преминават през триизмерна обработка на CNC машини (машини с цифрово програмно управление).

Micarta - Много издръжлив ламинат, използван в различни индустрии. Способен да понася големи натоварвания. Устойчив на температурни промени, както и на влага. Издръжлив на химически и механични въздействия. Популярността му се дължи не само на тези му свойства, но и на възможността да се създават много красиви мотиви и цветови комбинации. Позволява го технологията на изготвянето му, която също като при G10, е чрез наслагване на различни слоеве материали. 

Kraton - Това е полимерен материал, по-точно висококачествен еластомер. Притежава много от свойствата на естествената гума, като гъвкавост, добро сцепление, изолиращи и уплътняващи способности, но е с повишена устойчивост на топлина, атмосферни влияния и химически агенти. Материалът е изключително подходящ за изготвянето на дръжки за ножове, тъй като предоставя много здрави и удобен захват и не позволява приплъзване на ръката. Друг негов плюс е, че е много устойчив на механично въздействие.

Орех - Това дърво е много ценено и използвано от оръжейните производители заради своята издръжливост, лекота, дълъг живот и не на последно място - естествена му красота. Кореновата част на ореха има уникална текстура, което превръща дръжките изработени от него в истински произведения на изкуството. Освен това, естествената топлина и гладкост на този дървен материал създават приятно усещане при захват. При изработката на дръжките от орех на Kizlyar Supreme, материалът се накисва в специален разтвор, който да го направи водоустойчив, след което внимателно се полира, за да подсили неговата устойчивост. Въпреки това, трябва да се има предвид, че както при всеки естествен материал, така и при орехът има нужда от известни грижи, за да се съхрани красотата му.