Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Мачетето

05.06.2018


мачетеМачетето безспорно е сред най-широко използваните инструменти в цял свят. Едно от нещата, които веднага правят впечатление, обаче, е голямото разнообразие на форми и размери на различните вариации на този инструмент. Това е така, защото названието е по-скоро събирателно за остриета с различен произход, но използвани за сходен тип работа. Основната характеристика, която ги обединява е, че това са широки и дълги остриета, чиято основна функция е сечене - било то за разчистване на растителност или при обработка на земеделски насаждения (например рязане на захарна тръстика). Дължината обичайно е между 40 и 65 см. Често това са остриета, които водят произхода си от хладни оръжия, в последствие приспособени за инструменти. Но съвсем естествено, тези инструменти, често се използват и като оръжия.

Кратка история

В различните региони на света, остриетата тип мачете имат различен произход, което оказва влияние и на тяхната специфична форма. На Балканите, най-вероятният им предшественик е античното тракийско оръжие махайра - къс извит надолу меч, едностранно заточен откъм конкавната страна. Конкретно в България, традиционно острие, което притежава характеристиките на мачете е т. нар. каракулак. Обичайната му дължина е между 43-53 см, а ширината му достига до 55 мм. Освен сред пастирите е бил популярен и сред хайдутите, които са го използвали, не само да си проправят път през по-гъсти шубраци, но и като оръжие.

Азиатските варианти на тези остриета се развиват, например, на основата на китайския меч дао и на любимото оръжие на войните гурки - кукрито. Има мачетета, много сходни с близкоизточните ятагани. Един от най-разпространените модели мачете се развива на основата на европейския меч фалчион, чийто най-ранни варианти са датирани около 13-и век. Самото название мачете, превърнало се в събирателно за този тип остриета, произхожда от испански. Първоначално с него войниците от артилерията са назовавали различни хладни оръжия, които използвали, за да разчистят терена, когато установявали огневите позиции. С колонизирането на Америките и широката употреба на тези инструменти, се налага названието мачете.

В началото на 19-и век започва индустриализацията и новите технологии позволяват масовото производство на качествени инструменти. Въведена е технологията на леене на стоманата, която позволява евтина изработка на качествени сечива и инструменти. Сред тях са и мачететата. Първата известна компания, която започва масовото им производство е американската Collins & Company, базирана в щата Канектикът. През 1845 г. те пускат своите мачетета на пазара и скоро продават в цяла Латинска Америка и Карибския регион. Успехът е огромен, а названието добива световна популярност.

Употреба

Както вече споменахме, като инструмент мачетето се използва в селскостопанската дейност за разчистване на площи от растителност или при обработка на земеделски насаждения. Особено широка е употребата му в страни с тропичен и субтропичен климат. Това е удобен инструмент, който намира и други приложения. Например, то е популярен инструментите за поддръжка на двора, ако живеете в къща или имате вила. Мачетето е много подходящ, а понякога и задължителен избор, когато се готвите за къмпинг, излети и по-сериозни походи сред природата. В бедствена ситуация сред природата е не само безценен инструмент, който ще ви помогне да си изградите заслон и да осигурите дърва за огъня, но и оръжие, което може да ви послужи за защита от диви животни. Има съвременни мачетета разработени именно за оцеляване с различни модификации на острието, като назъбен гръб, който може да се използва като трион или предна част на острието, която може да служи за копаене.

Тук трябва да отбележим и военната употреба на мачетето. Редица армии по света използват широко мачетето в ежедневната си дейност - било то на бойното поле, в джунгли и гори или като инструмент в базите. Някои армии разработват свои собствени дизайни и вариации. Например Тренировъчният център за водене на бойни действия в джунглата на бразилската армия има собствен модел мачете, с ясно изразено клип пойнт острие, което е част от специализираната екипировка. Свой модел мачете има и армията на САЩ, като единият му вариант е с назъбен гръб, който да служи като трион. Като част от военната екипировка, мачетето навлиза широко по време на Втората световна война и особено на Виетнамската. Освен като инструмент се използва и като оръжие за близък бой, като различни армии имат свои техники за водене на бой. Често мачетето е използвано и като оръжие от различни паравоенни и бунтовнически групировки. Широкото му разпространение, лесният достъп, ниската цена и надеждността, които предлагат го правят много предпочитано за тази цел. В исторически план, по време на войната за независимост на Куба (1868–1898), мачетето се налага, като най-масово ползваното хладно оръжие. Тази му употреба продължава и до днес в различни точки на света. Особено популярно е сред въоръжени групировки в Латинска Америка, Азия и Африка.

Характеристиките, които притежават остриетата тип мачете ги превръщат в едни от най-използваните инструменти и до днес. От земеделска дейност, през ежедневна домашна работа, туризъм, оцеляване сред природата и дори военна употреба (включително и от високотехнологични армии) - мачетето остава един уникален инструмент.