Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Модулна ситема за товари MOLLE

11.06.2016

Модулна системаМодулната система за товари MOLLE е разработена за нуждите на американската армия. Съкращението идва от Mоdular Lightweight Load-carrying Equipment (Модулна олекотена екипировка за пренос на товари). Акронимът се произнася като женското име Моли. MOLLE идва да замени ползваната до тогава ALICE (All-purpose Lightweight Individual Carrying Equipment, на кратко - Алис) система. Разработката ѝ започва в края на 90-те години. Днес тя е въведена в употреба от американската армия (както и други, предимно натовски армии), различи специални полицейски части, пожарни команди и отряди на гражданската защита. Системата е изключително удобна и практична и за цивилна употреба.
Всъщност, системата се състои от две части - MOLLE и PALS (Pouch Attachment Ladder System - система накрайници за прикрепяне на джобове). Както подсказва името, първото са различните отделения за разнообразна екипировка, докато второто е самата система на захващането им. Механизмът е изключително прост и ефективен. Накрайниците, към които се прихващат различните отделения, представляват хоризонтални полимерни ленти, които са така нашити върху екипировката, че на равни интервали да оставят своеобразни примки за захващане. Самите отделения са снабдени с вертикални ленти, които се промушват през примките и се закопчават чрез тик-так копче в долния край. Голямото предимство, пред други сходни системи е изключителната лекота на материалите, които се ползват.
Широк е спектърът на екипировка, която интегрира системата - колани, раници, сакове, тактически и бронирани жилетки, кобури, дори панталони, ризи и куртки. Приставките включват различни по големина и приложение отделения - от малки джобове за пълнители, боеприпаси или телефони, до аптечки и системи за вода. MOLLE системата е изключително удобна и от гледна точка на това, че дава голяма гъвкавост при комбинирането и подреждането на индивидуалната екипировка. А възможностите за различни комбинации са наистина много. Това е и причината, системата да добива все по-голяма популярност.