Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Най-важното за спалния чувал

31.07.2018

Ако се каните да прекарате повече време сред природата, то един от най-важните елементи на екипировката, която трябва да подготвите, е спалния чувал. В случай, че все още не сте се сдобили с такъв, тази статия ще ви помогне да изберете най-подходящото за вас.

Първото и най-важно нещо, което трябва да знаете за спалния чувал, за да направите правилен избор и за да го ползвате правилно, е принципа на който той действа. Спалният чувал на практика не създава топлина. Неговата цел е да изолира топлината, която вашето тяло отделя. Тялото ви загрява въздуха в пространството между него и стените на чувала и задачата на спалния чувал е да ограничи загубата на тази топлина към околната среда. Изолиращите свойства на един спален чувал се определят от два основни фактора - неговата форма и материалът от който е направен.

Преди да се спрем на формата и материала, ще споменем и друг фактор, който непременно трябва да се вземе предвид, когато се избира спалния чувал. А именно - при какви условия ще се ползва. Това включва, не само сезона и метеорологичните условия - дали ще е летен, зимен или всесезонен, дали ще се ползва във влажна или суха среда. Включва и това, дали ще се ползва за преходи (и съответно трябва да е компактен и лек в сгънато състояние) или при къмпингуване, когато багажа ще се пренася с кола и съответно, можем да си позволим по-обемен и тежък чувал.

Връщайки се на формата, можем да разграничим 3 типа спални чували - правоъгален (наричан още “плик”), тип “мумия” и цилиндричен (хибриден вариант между първите два).  

Правоъгълният тип спални чували са най-подходящи за топло време, тъй като особеностите на конструкцията - големите пространства около торса, краката и ходилата, означава, че ще е необходимо тялото да отдели повече топлина, за да ги затопли. А и отново заради формата е по-лесно топлината да се отдели в околната среда, през неуплатненото пространство. При тези чували ципът се отваря напълно и те могат да се превърнат в двойно по големина одеяло. При направата на тези чували се ползва по-голямо количество материя, което ги прави по-обемни и тежки.

Чувалът тип “мумия” следва извивките на тялото. При тази конструкция има много малко свободно пространство въздух около тялото. Тя запазва най-добре топлината и се използва за чували за по-студено време. Също така, ципът при този модел, обикновено не се отваря напълно до долния край, като оставя обособено пространство за краката. При закопчаване, след като сте в чувала, отвора образува добре изолирана качулка. Обикновено се поставя и пристягащ ластик, с помощта на който качулката приляга плътно около лицето и свежда до минимум възможността затопления въздух да излезе от чувала. При този модел тегло и обема зависят от количеството и вида на използваните изолационни материали.

Цилиндричният тип е своеобразен хибрид между първите два модела. Формата му следва тази на тялото, но свободното пространство, което остава е по-голямо, отколкото при чувалите тип “мумия”. При този модел обикновено има и качулка или продължение, което осигурява някаква защита и изолация на главата. Може да е в комбинация с пристягащ ластик, но такъв може и да липсва. Този тип чували обикновено са предназначени за ползване основно пролетно или есенно време.

Има два основни вида материали, които се използват при направата на спалните чували, за да се постигне изолиращия ефект. Първият е пълнеж с естествен произход - пух от патици или гъски. Вторият вариант за изолация са синтетично създадени влакна.

Пухът е съставен от много фини перушинки и влакнисти структури, които се намират под перата на патици и гъски. Количеството въздух, които те могат да задържат, в сравнение с теглото им, ги прави много ефективни изолатори. Освен това самото им теглото е изключително ниско. Свойствата на този материал правят пухените чували не само по-леки, но позволяват те да се компресират до много малък и компактен размер. Друг голям плюс на пухените чували е, че не просто задържат отлично топлината, но и съотношение топлина/тегло е по-добро, отколкото при синтетичните. Животът им също е по-дълъг. Тези чували обаче са доста по-скъпи. Освен това изискват специална поддръжка, за да запазят свойствата си. А пухът име един голям недостатък - ако се намокри, не може да се използва, докато не изсъхне напълно. Вече има и чували, в които пуха е обработен със специални хидрофобични вещества, за да е по-устойчив на влага. Но това повишава цената и все пак, хидрофобния пух не се държи толкова добре, колкото синтетичната изолация при наличие на влага.

Синтетичният пълнеж на спалните чували е съставен от дълги микро нишки (фибри), обединени в снопове. Тези нишки обикновено са кухи - от една страна, за да се намали теглото им, и от друга, за да задържат повече въздух. Големият плюс на тези тъкани е, че запазват изолационните си свойства и при намокряне. Също така съхнат изключително бързо. Освен това не представляват риск за хора с алергии. Като цяло чувалите със синтетичен пълнеж са по-обемни и по-тежки, но над усъвършенстването на тези влакна се работи постоянно. Поддръжката на тези чували също така е по-лесна. Изолиращите им свойства и живота им са по-малки в сравнение с тези на пухените, но за сметка на това цените им са по-ниски.

Температурните показатели на спалния чувал могат да ви ориентират за какво време е подходящ. За да ви разясним по-добре ще ги обясним на кратко.

Температура на комфорт - тя оказва оптималните условия, при които ще се чувствате добре в спалния чувал. Винаги трябва да се ръководите от нея, като базов показател, когато купувате чувал.

Екстремна температура (риск граница) -  тя показва абсолютния лимит на спалния чувал. Много е важно да знаете, че тя трябва да се използва само за информация как би се представи чувала в критична ситуация. В никакъв случай не я взимайте като основа за условията за обичайна употреба. Този показател указва температурата, при която може да останете до шест часа в чувала, без риск от хипотермия.

Лимит на комфорта сенарича температурата, при която човек може да спи до осем часа, без да се буди от студ.

В следващият ни материал ще ви запознаем с някой важни съвети за поддръжката на вашия спален чувал, които ще ви помогнат да го запазите в максимално добро състояние, възможно най-дълго.