Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Нож за хвърляне

01.10.2018

Ножът за хвърляне има дълга история, но в наши дни, много от съврменните образци са разработени като едно от средствата за военни операции, при които е нужно противникът да се елиминира тихо и незабелязано. Разбира се, също както и стрелбата по мишени, хвърлянето на нож може да е просто хоби, спорт или част от шоу програма. В настоящия материал ще се спрем на основните характеристики, които трябва да притежава един нож за хвърляне, както и върху някои моменти свързани с армейската му употреба.

Едно от основните качества, които трябва да притежава ножът за хвърляне е добър баланс между дръжката и острието. За да се избегне нарушаване на баланса, този тип ножове нямат гард. Трябва да е около 200 гр. като тегло (по-малко тегло изисква по-голямо умение за точно хвърляне). Трябва да е остър върхът на ножа, а не краищата на острието (свързано е с техниките на хвърляне). Ножът трябва да е достатъчно дебел, така че върхът му да не се огъва. Някои модели ножове за хвърляне имат оформени отвори по тялото. Трябва да се има предвид, че всеки такъв пробив ги прави по-податливи на счупване. Затова качественият нож за хвърляне, ако има отвор, то той обикновено е един, с малък размер.

По правило, ножовете за хвърляне се носят поне два в комплект. Комплектите могат да са еднородни - с ножове еднакви по вид, или смесени - съставени от ножове с различна форма, размер и тегло.

Ударът на хвърления нож може да добие значително по-голяма проникваща сила, отколкото удар нанесен с нож, държан в ръка. Причината за това е набраната инерция по време на полета. Подобен резултат, обаче, може да се постигне само след сериозни тренировки. При проведен практически опит, добре хвърлен нож прониква в дървената мишена на 28 мм, докато при удар, нанесен с ножа, държан в ръката, острието прониква едва на 16-17 мм. Разликата е почти двойна.

Освен добрия и качествен нож за хвърляне, са необходими и съответните умения за правилното му използване, които се добиват след упорити тренировки. А това никак не е просто. В подготовката на бойци, изпълняващи диверсионни операции, умението за точно хвърляне на нож може да е сред основните умения, които се изискват. До него може да се прибегне, освен в ситуация, когато противникът не очаква атака и в момент, когато атакува или отстъпва. Когато врагът очаква атаката, ножът трябва да се хвърли към него от разстояние, не по-голямо от 4 метра. При по-голяма дистанция би могъл да го избегне. Ножът за хвърляне може да се ползва и при отбрана. В тази ситуация, ако противникът е по-близо, захватът за хвърляне е възможно най-близо до върха на острието. Ако разстоянието е по-голямо, захватът е по-близо до дръжката. Този метод е ефективен до разстояние от 6 метра до врага. Но това, разбира се, се отнася до употребата му в бойна ситуация от обучени хора.

Има няколко основни стъпки, при овладяване и усъвършенстване на хвърлянето на нож:

- Да се научат основните техники за захват на ножа и основните стойки за хвърляне

- Да се оттренира замахът и техниките за хвърляне

- Да се овладее хвърлянето от място

- Да се овладее хвърлянето при движение

 

Очаквайте и други материали по темата в нашия блог.

Изберете нож за хвърляне от BRANNIK.BG: