Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Облекло: 3-те базови слоя дрехи за топлина и комфорт

12.02.2019

Правилният подбор на облекло и екипировка през зимата е изключително важен не само за хората избрали да прекарат свободното си време сред природата, в планината, но и за тези, които дълго остават на открито в града.

Изборът на облекло трябва да е съобразен с продължителността на престоя ни на студено и вида дейност. Правилният подбор на „слоевете“ дрехи ще ни осигури максималния комфорт, дори и когато дейностите ни на студено включват периоди на активно движение и загряване на тялото, последвани от почивка и охлаждане. Основното правило е да се обличаме така, че да можем да контролираме максимално температурата и влажността до тялото си, за да не се стига до претопляне, изпотяване и последвало преохлаждане.

Това значи да не се навличаме в многобройни слоеве дрехи – това може и да ни осигури топлина първоначално, но при най-малкото физическо усилие, ще доведе до изпотяване, задържане на влага до тялото и мигновена простуда при първата почивка.

Ще разграничим три основни слоя: долен, чиято основна цел е да ни осигури бариера срещу влагата, среден – който да ни осигури топлина, и най-горен, който да ни предпазва от сняг, дъжд и/или вятър - дъждобрани

При подбора на дрехи за всеки слой е от изключителна важност да обърнем внимание и на вида материи, заради различните им свойства и качества. Както в много други индустрии, така и в текстилната, един от лидерите в иновациите и нововъведенията е военната индустрия, чиято цел е да осигури максимална функционалност и комфорт при най-екстремните условия. Повечето големи производители на спортни и къмпинг стоки, също така активно разработват и патентоват собствени синтетични материи.

Основен слой - дишащ и извеждащ влагата

Памучните материи не се считат за добър избор особено за долния слой – те задържат влагата, въздухът между нишките се компресира и това води до намаляване на способностите му да задържа топлина. Това важи в пълна сила и за чорапите, които е най-добре да са вълнени или от плътна синтетична материя, чието допълнително предимство е, че в много случаи не задържа миризми и влага. Чудесен избор за студените дни са чорапите от мерино вълна, защото имат отлични топлоизолационни свойства, но в допълнение са меки и комфортни. Модерните нови модели са антибактериални и могат да изсъхнат много бързо, дори и при полеви условия.

Аналогично, иновативните технологии и материи, използвани за производството на качественото термобельо, осигуряват много по-голям комфорт, като задържат топлия въздух близо до тялото и отвеждат влагата много бързо навън. Освен това актуалните модели са дишащи и еластични, изработени по начин, по който допирът с кожата е приятен и не води до раздразнения. Това ги прави оптималният избор за най-долния слой.

Междинен слой - запазващ топлината

За средния слой много подходящ избор са блузи и пуловери от флийс и вълна – те са леки и задържат голямо количество въздух между нишките си, като по този начин осигуряват максимално задържане на топлина.

Вълната има силно изолиращи свойства, които се дължат на триизмерната еластична, вълнообразна форма на влакната й, която улавя и задържа въздуха между тях. Вълната може да абсорбира малки количества влага, без да създава чувството за наистина мокра материя, защото водата „изчезва“ в пространствата между влакната й. Един от недостатъците на вълната е, че може да стане много тежка, когато се намокри, и освобождава бавно влагата. Въпреки това, когато излишната вода се изцеди, дори и влажната вълна има минимален охлаждащ ефект. Вълната може да бъде изтъкана в много плътни тъкани, които са доста устойчиви на вятър. Все пак не трябва да се забравя, че грубо изтъканата вълна може да доведе до раздразнения и сърбеж по кожата и някои хора са алергични към нея.

Флийсът е синтетична материя, изработена от пластмасови влакна (полиестер, полиолефин, полипропилен и др.). Тези тъкани имат изолационни качества, подобни на вълната, но абсорбират по-малко вода и се изсушават по-бързо. Това ги прави много подходящи за среден слой дрехи. Недостатъкът им е, че не са устойчиви на вятър и вода, което ги прави лош избор за външен слой.

На пазара вече се предлагат и материи, комбинирани от синтетика и естествени материали, с цел да се извлекат максимално позитивните им качества, което води до подобрен комфорт и по-добро влагоотделяне и дишане на дрехите.

Външен слой - изолиращ от вода, сняг и вятър

Най-външният слой е изключително важен, защото трябва да е от изпитани вятъро- и водоустойчиви материи. Разбира се, този слой трябва да осигури и топлина (в зависимост от екстремните температури), но преди всичко, той трябва да бъде бариерен слой, използван в съвременните дъждобрани. Най-популярната и често срещана материя за външен слой дрехи е Gortex.

По отношение на топлоизолационните свойства – ватираните връхни дрехи се считат за много добър избор. Основен недостатък, обаче е, че те моментално губят това свойство, когато се намокрят. Затова, ако носите пухено яке или палто, е добре да имате и допълнителен водоустойчив / отблъскващ бариерен слой.

Новите синтетични материи вече са достатъчно усъвършенствани, и при по-леки зимни условия могат да осигурят сами по себе си достатъчно температурно- и влаго-устойчивост.

Изверете комбинация от нашите предложения: