Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Полеви униформи: какво означават съкращенията BDU и ACU

12.11.2015

BDU униформаПолевите униформи се радват на голям популярност, както сред ловците, така и сред почитателите на спортове като еърсофт и пейнтбол. Но те са много подходящи и за хора, които просто обичат излетите и походите сред природата и търсят удобни, здрави и функционални дрехи. При избора на полева униформа, двете съкращения, които най-често ще срещнете са BDU и ACU. Какво означават и каква е разликата между тях ще научите в настоящата статия.

Двете абревиатури идват от назвяниията Battle Dress Uniform и съответно Army Combat Uniform и обозначават полеви униформи използвани от въоръжените сили на САЩ. Някои хора свързват тези названия с определена камуфлажна разцветка, но всъшност те характеризират типа кройка на униформата. Това важи особено след комерсиализацията на двата модела, когато различни фирми, произвеждащи военно, спортно и ловно облекло, започват да ги предлагат на пазара в разнообразни камуфлажни разцветки. Ето на кратко и историята на двата най-популярни модела униформи.

Армията на САЩ въвежда BDU униформата през 1981 г., като тя трябва да замени модела от периода на виетнамската война. В наименованието и се набляга на "battle" (бойна) за да се подчертае, че предназначението и е да се ползва в полеви условия, за разлика от униформите носени по време на гарнизонна служба и паради. Разцветката, в която се появява, е четирицветния горски камуфлаж на американската армия - woodland, чиито цветове са съобразени със северноевропейските гористи терени. Първоначалният стандарт за метериала на плата е 50% найлон, 50% памук. Тази комбинация придава голяма здравина на униформата. Но след като се получават оплаквания от войските, ползващия я в горещи региони, че плата спарява, през 1987 г. са въведени първите олекотени версии изработени от 100% памук, предназначени за тропически климат. Това обаче се отразява на здравината и издръжливостта на "тропическата" униформа. Оригиналната армейска униформа има и промазка, която осигурява определена степен на защита за войника при наблюдение с уреди в инфрачервения спектър. Като цяло от 1981 до днес моделът търпи само някои дребни модификации и е харесван от военослужещите. За ефективността му говори достатъчно факта, че подмяната му започва едва през 2008 година, когато навлиза новият стандарт - ACU. Това обаче се отнася до армията на САЩ. BDU моделът е все още широко използван от редица армии, както и паравоенни формирования. Като най-пресен пример за употребата на BDU в гореща конфликтна зона, можем да посочим Сирия. Там основната полева униформа на Сирийската арабска армия е именно BDU в класическата woodland разцветка.

ACU униформаРазбира се, поради комфорта който дава тази кройка, тя е популярна и в цивилния живот. Предпочитана от ловци и любители на природата, работници и дори за ежедневна употреба, като отделни елементи на униформата са навлезли като моден аксесоар. Днес BDU моделът е предлаган от различни фирми в почти всички модерни камуфлажни разцветки, както и в едноцветни варианти. Материята на плата също варира от американския армейски стандарт (50/50 найлон/памук), през различно процентно съотношение на полиестер и памук, до 100% памук. Платът обикновено е тъкан по рипстоп технологията (използвана и при оригиналната униформа), която го прави по-устойчив на късане. Характерно е, че за закопчаването се ползват обикновени пластмасови копчета с илик, никъде не се ползва цип. Куртката има четири големи джоба с капаци - два на гърдите и два под тях, а ръкавите са подсилени в лактите. Панталонът има общо шест джоба - два стандартни в предната част, два задни и два големи странични с капаци. Подсилен е в коленете и има връзки за затягане в долния край на крачола. Куртката се носи свободно, над панталона. На приложената снимка може да видите какво представлява кройката на BDU. 

Новият модел униформи, вече окончателно въведени в армията на САЩ - ACU, за пръв път са представени през 2004 година. Униформата включва редица изменения в дизайна, както и нови камуфлажни разцветки (най-широко ползваната е дигиталния трицветен камуфлаж UCP). Производството им е поверено на същите подизпълнители, произвеждали и BDU моделът. Стандартната материя от която са изработени отново е плат със състав 50% найлон и 50% памук, като рипстоп технологията отново се ползва.

ACU униформа 2Промените при модела не са малко. Като цяло, кройката е по-свободна в сравнение с BDU. За дизайна като консултанти са ползвани ветерани със солиден опит, които са дали предложения как да се подобри функционалността на униформите. Една от промените например е в ъгъла, под който са разположени джобовете с цел да се улесни достъпа до тях. Също така, всички копчета на джобовете са заменени с велкро, което също предоставя значително по-бърз и лесен достъп. Въведен е и цип при куртката, както за закопчаването и, което е двойно (и с велкро), така и под мишниците за проветрение. Джобовете на куртката отново са четири, като два също са разположени на гърдите, но другите два са преместени на ръкавите, малко под рамената. Това дава възможност те да се използват, дори когато войникът носи тактическа жилетка върху униформата. Страничните джобове са така разположени, че съдържанието им да не бъде засегнато дори и при претъркулване през рамо. Те също са покрити с велкро, тъй като на този модел униформи нашивките се прикачат така, вместо да бъдат директно пришивани. При по-новите модификации на модела, куртката има и още един джоб с три раздела за химилкалки на левия ръкав, над китката. Лактите са подсилени, като има възможност за прикрепяне на вътрешни меки налакътници в специални отделения предназначени за тях.

Панталонът много напомня този на BDU униформата, но с разликата, че джобовете отново се закопчават с велкро и двата странични са под лек ъгал. Подсилен е и на дъното, освен на коленете. Отново има възможност за прикрепяне на вътрешни меки наколенки. Има и допълнителени два по-малъки джоба с капак над глезените. Американската армия използва и огнеупорен вариант на ACU униформата от 2010 година.

Тази нова кройка, даваща нови функционалности бързо набира популярност. Моделът е възприет от различни армии, като някои правят и допълнителни модификации или разработват свои модели на базата му. Наблюдава се и все по-честата му употреба от паравоенни формирования, като в украинския конфликт бойци с ACU униформи има и от двете страни.

ACU моделът се предлага и на пазара от различни фирми, произвеждащи военна екипировка. Както и при BDU, материята на плата също варира от американския армейски стандарт (50/50 найлон/памук), през различно процентно съотношение на полиестер и памук. Предлага се и в много разллични камуфлажни разцветки.

И двата модела имат своите предимства и удобства - дали ще предпочетете да заложите на изпитаната класика BDU или ще изберете иновативният ACU модел, зависи от вас.