Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Репеленти - разновидности и правилен избор

26.06.2018

Хубавото, топло време дава чудесна възможност човек да се откъсне от напрегнатото градско ежедневие и да се наслади на почивка сред природата - излет, къмпинг, риболов или просто кратка разходка. Не бива да забравяме, обаче, че това време благоприятства и насекомите. А някои от тях, като кърлежи и комари, могат да превърнат замислената приятна почивка в истински ад. Затова е добре, винаги да сме подготвени за подобни изненади. Репелентите са едно от средствата, които могат да ни спестят много неприятни преживявания, свързани с насекоми. В настоящата статия ще ви представим най-важната информация за тях.

Химическите репеленти са група средства за защита от насекоми, които могат да се прилагат директно върху кожата, върху дрехите или върху различни повърхности, както на открито, така и в закрити помещения. Важно е да се уточни, че репелентите не убиват насекомите, а само ги отблъскват (за разлика от инсектицидите, които са отровни вещества убиващи насекомите). Тяхната цел е да се предотврати кацане или покатерване на насекомото върху човек, за да го предпази от ухапване. Репелентите за лична употреба най-често са под формата на спрей, крем, лосион или стик за мазане. Съставките, които се използват в тях могат да са синтетични или с натурален произход (извлеци от различни растения). Тук ще споменем най-често срещаните от тях.

DEET (N,N-diethyl-m-toluamide) - Това е най-използваното синтетично вещество в репелентите. Надеждно и ефективно, особено срещу комари, кърлежи и бълхи. В употреба е вече над 50 години. Особено популярно средство за защита в тропическите страни. Веществото е разработено първоначално за армията на САЩ, за да предпазва от опасни насекоми бойците по време на военни операции в джунгли и тропически местности. Оказва се изключително ефективно и в последствие е пуснато за свободна продажба. Съдържанието на DEET в репелентите е указано в проценти и от него зависи ефективността на продукта. Например 5% съдържание осигурява защита за около 90 минути, при еднократно третиране. Също така, е важно да се знае, че само продукти съдържащи от 20% нагоре DEET, осигуряват защита срещу кърлежи. Еднократно третиране със съдържание на DEET на 100% дава защита за десет часа. Но толкова висока концентрация не е нужна за нашите географски ширини. За Европа, продукти с 20% съдържание на DEET гарантират много добра степен на защита. За сравнение, в тропически страни, обикновено се използват продукти с концентрация около 50%.

Веществото обикновено се използва в ароматизирани продукти, но има и такива, без добавен аромат. Самият DEET има мирис, напомнящ алкохол, който изчезва след изсъхване. Сред недостатъците на веществото е, че при по-чувствителни хора може да предизвика неприятно усещане при употреба върху кожата или реакция на кожата, както и дразнене на очите, устните и други чувствителни зони. Може да се отрази неблагоприятно на някои синтетични и естествени тъкани. При много големи концентрации на веществото са възможни и по-тежки странични ефекти като безсъние, промени в настроението, гърчове, припадъци и дори смърт. Но това са единични случаи, при наистина много високи концентрации, каквито не се използват в Европа. Според академията по педиатрия на САЩ е безопасно, продукти с концентрация на DEET до 30% да се използват от всички членове на семейството на възраст над два месеца. Други здравни организации все пак препоръчват, да се ползват от деца, след навършване на 1 година.

IR3535 (Съкратено от Insect Repellent 3535) - Отново синтетично вещество, което се употребява в репелентите. В Европа се ползва от около 20 години. С него може да се третират директно както хора, така и животни. Веществото е безцветно и няма осезаем мирис. Употребява се в много от качествените репеленти. Сред големите му предимства са, че не предизвиква дразнене на кожата при хората (единствено при животни може да предизвика леко дразнене), не се наблюдават негативни ефекти върху хората или природата при продължителна употреба, безопасен е за употреба от бременни, кърмачки и деца. Веществото е изключително ефективно за защита от кърлежи. Към това трябва да добавим и голямата му трайност - еднократно третиране с 10% разтвор може да осигури до 7 часа защита (разбира се това се влияе и от активната дейност на човек). IR3535 е ефективен освен срещу кърлежи и срещу бълхи, въшки и дава частична защита срещу оси и пчели. Ефективен е и срещу повечето видове комари, но не и срещу някои от видовете пренасящи малария. Затова често в репелентите се ползва комбинация от разтвори на IR3535 и DEET. Като страничен ефект в документацията на Световната здравна организация е посочено, че веществото предизвиква дразнене при контакт с очите.

KBR 3023 (по-известен като Пикардин) - Това е друго синтетично вещество, използвано като съставка в репелентите. Разработено е от “Баер” още през 80-те години, но се пуска в свободна продажба през 2005 година. Основните му предимства са, че няма мирис, не предизвиква дразнене (включително и при контакт с очите). Също така не уврежда материите. Освен това не се изпарява така лесно от кожата, както DEET и може да осигури значително по-дълга защита, дори от IR3535. По отношение на ефективност, като защита от комари и други хапещи насекоми, не отстъпва като показатели на DEET. Безопасен е за употреба при деца навършили 2 месеца. Препоръчва се от Световната здравна организация, като надеждно средство за защита от комари, пренасящи болести.

Пиретрини и пиретроиди - Това са два типа вещества, много сходни по своята химическа структура, които се използват като средство за отблъскване на насекоми. Пиретрините имат естествен произход - те се извличат от някои видове хризантеми. Пиретроидите са синтетични вещества, наподобяващи пиретрините, но с по-мощно действие и с по-дълготраен ефект. С тези вещества могат да се третират както хора, така и животни. Безопасни са за употреба, дори от деца. Друг техен плюс е, че не се натрупват в организма, дори при продължителна употреба. Не вредят на тъкани и материи при третиране на повърхности и облекло. Биоразградими са, но сред недостатъците им е, че са силно токсични за водни организми. Ако попаднат във водоем могат да причинят вреда на риби и земноводни.

Масло от лимонов евкалипт - Този извлек е един от ефективните естествени репеленти. Извлича се от листата и клоните на евкалиптовото дърво. Но също така се среща и изкуствено синтезиран вариант на веществото. Ефективността на този екстракт е по-ниска в сравнение с DEET. Като пример: продукти с концентрация от 30% лимонов евкалипт, предлагат защитата, която осигуряват продукти съдържащи около 15% DEET. Неговата трайност, обаче, е по-голяма - 30% разтвор осигурява защита за около 6 часа. За да е ефективно срещу кърлежи, маслото от лимонов евкалипт трябва да е в доста висока концентрация. Продуктите, които съдържат това масло дразнят кожата в по-слаба степен от тези, които съдържат DEET, но не могат да бъдат ползвани от деца под 3 годишна възраст. Също така, веществото все още не е тествано против комари, пренасящи малария, така че не се препоръчва за такива райони.

Масло от цитронела - Естествен екстракт, с доказано голяма ефективност срещу комари и въшки. Извлича се от листата и стъблата на различни видове лимонена трева. Веществото е широко използвано и в козметиката и парфюмерията. Сред предимствата му са, че не е токсично и е безвредно за повечето тъкани и материи. Друго предимство на маслото е, че има и антигъбично действие. Възможно е да предизвика дразнене на кожата, но като цяло се понася добре и от хора с чувствителна кожа. Друг минус е, че не може да се използва върху кожата от деца под 3 годишна възраст. Също така, маслото има свойството да изветрява бързо, което налага да се нанася на кожата често, за да може да осигури ефективна защита. Според условията, това означава на всеки 30 до 60 минути. Към това трябва да добавим и по-високата цена на продуктите, съдържащи масло от цитронела.

Предлагани от нас репеленти: