Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Спасителното одеяло - важна част от екипировката

22.12.2015

Спасително одеялоСпасителното одеяло е наистина важна и незаменима част от екипировката на всеки планинар, особено в зимни условия. При критични ситуации то буквално може да се окаже разликата между живота и смъртта. В същото време е изключително леко и удобно за носене при преходи, а пазарната му цена е доста ниска. Качествата на материала, от който е произведено, дават възможност и за редица разнообразни приложения на този продукт, което го прави важна част от всеки комплект за оцеляване.

Какво представлява този продукт? Спасителното одеяло е поредният пример за космически технологии, навлезли в сферата на туризма. Този тънък и олекотен материал е разработен от НАСА през 1964 г., като средство за изолация, използвано в космическата станция Скайлаб. За това и на Запад, често наричат спасителното одеяло "космическо". Изработено е от тънък слой пластмаса (обикновено PET) с метално покритие. Най-често е със сребристо оцветяване, но има и в златисто. Материалът на одеялото е способен да отразява обратно до 97% от топлината излъчвана от човешкото тяло, увито в него. Освен способността да запазва топлината, спасителното одеяло притежава и пълна водонепропускваемост, което го прави идеално като екипировка за различни ситуации.

Основната функция на одеялото е да предпазва от хипотермия, но то намира и редица други приложения. Силната отразителна способност на материала е полезна, ако човек се е изгубил сред природата, тъй като отблясъците се забелязват на големи разстояния. При проливен дъжд, при липса на подходящо облекло, одеялото може да се превърне в импровизиран дъждобран. Неговата водонепромокаемост го прави и подходяща спешна превръзка, когато раната трябва да се предпази от намокряне. При нужда, може да се използва при изработване на укритие. Полезно е и когато потрябва допълнителен изолиращ слой под спалния чувал. Може да се използва дори при горещо време, например като покривало на импровизиран навес, отразяващ силната слънчева светлина. Има много други употреби, от изготвяне на примамки за риба, до събиране или пренасяне на вода, като сушилка за вещи, при приготвяне на храна и още много други. Това е един наистина уникален и много полезен продукт. И най-важното - лесно достъпен за всеки.