Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Спрейове за самозащита

03.06.2019

Безспорно едно от най-достъпните и ефективни средства за самозащита са спрейовете. Лесни за употреба, удобни за носене и позволени от закона. И една от най-важните им характеристики - не са животозастрашаващи средства. Какво обаче трябва да знаем за тях, за да направим най-подходящия избор? В тази статия ще се опитаме да дадем най-важната информация в тази връзка.

Спрейовете за самозащита могат да бъдат разделени на три основни групи, според състава им - газови, лютиви и смесени. Според ефекта при пръскане отново можем да разделим спрейовете на три вида, такива при които се получава облак, такива, които пръскат на струя и такива, при които струята е под форма на гел или пяна.

При газовите спрейове обикновено се използва едно от двете вещества, обозначавани съответно с CN (хлорацетофенон) или CS (хлорбензолмалонодинитрил). CN е първият разработен сълзотворен газ. Използван е за пръв път по време на Първата световна война от французите. Днес се употребява основно от полицейските сили по цял свят, като средство за разпръскване на тълпи при масови безредици (както и CS газа). Физиологичната реакция, която предизвиква е силно дразнене на очите, съпроводено с обилно сълзотечение. CS газът е около 10 пъти по-силен от CN и предизвиква освен парене в очите и носоглътката, болки в гърдите, усещане за задушаване и дразнене на кожата. Но ефектът му отшумява по-бързо от този на CN газа. Недостатък и на двата газа е, че при ниски температури действието им е по-слабо, тъй като изпарението се забавя. Газовият спрей създава облак, който има по-широко действие. Но недостатъкът му е, че при вятър, част от веществото може да се върне към вас. Важно е да имате предвид и че CS газовите спрейове имат по-слаб ефект върху животни, отколкото върху хора.

Лютивите спрейове през последните години стават все по-предпочитана алтернатива на газовите. Стандартната им маркировка е като OC (Oleoresin Capsicum/ олиорезин капсикум). Активната съставка при тях са капсаициноиди - капсаицинът и няколко подобни свързани химически вещества, които се извличат от лютите чушки. Именно на тях се дължи лютивината. Ефектът при контакт с очите причинява силна болка, обилно сълзене и временна слепота. При контакт с кожата, веществата причиняват силно парещо, болезнено усещане. Според концентрацията на капсаициноиди, ефектът може да продължи между 20 и 90 минути. Като средство за защита лютивият спрей е много ефективен и срещу животни като кучета и дори мечки. Все по-често полицейските сили в цял свят се спират на лютивите спрейове като несмъртоносно средство за контрол на масови безредици. Съдържанието на капсаициноиди в спрея се указва в проценти, които определят и силата му. Тя се измерва по скалата на Сковил за лютивина. Стандартен лютив спрей обикновено съдържа 0.67% капсаициноиди (може да се срещне и под маркировка 10% OC), което отговаря на 1 000 000 единици по скалата на Сковил. Като сравнение, лютите Табаско сосове са между 2 и 8 хиляди единици по тази скала. Спрейове със съдържание между 1,3 и 2% капсаициноиди (2 и съответно 3 милиона единици по Сковил) обикновено се използват от служители на силовите служби. При напръскване с лютив спрей, третирането с вода не помага, тъй като тя не разтваря капсацинът. Съществуват специално разработени продукти, неутрализиращи веществото, които се предлагат под формата на мокри кърпички и спрейове.

Лютивите спрейове за самозащита могат да са такива, които при пръскане създават облак, такива, които пръскат на по-разпръсната или концентрирана струя и такива, които са под формата на гел или пяна. Облакът покрива най-голяма площ, но при вятър винаги съществува опасността, да порази и пръскащия. Струята е по-лесна за контрол, може да се насочва и има по-малка вероятност при ветровито време, част от разпръснатото вещество да се върне към вас. При гела и пяната такава опасност на практика е почти сведена до нула. По-малките разфасовки на спрейовете са ефективни на разстояние около 5-6 метра.

 

Предлагани от BRANNIK.BG спрейове: