Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Стандарти на балистична защита при очила

25.05.2018

По отношение на очила осигуряващи балистична защита, към момента съществуват три основни, международно наложили се стандарта. Освен тях, разбира се, съществуват и други, но това са най-популярните, станали символ на висока степен на сигурност. Два от тях са държавни стандарти в САЩ - един цивилен и един армейски, третият е европейски. Продуктите, които са сертифицирани по съответния стандарт, трябва да носят и съответната маркировка, която ще опишем по-долу.

Първият е ANSI Z87.1 -  това е стандарт за защита на очила (включително и балистична) използван в САЩ, основно за предпазни очила, предназначени за цивилни нужди. Подобрения в стандарта са внесени на два пъти, през 2010 и 2015 година. Продуктите, които са сертифицирани по него, задължително трябва да имат маркировка на стъклото. Маркировка “Z87+” означава, че очилата отговарят на изискванията за удароустойчивост при сблъсък с отломки, движещи се с висока скорост. Тоест, само очилата притежаващи такова обозначение по ANSI стандарта са балистични, а не просто удароустойчиви. Ударът, който трябва да издържат очилата, за да покрият балистичните изисквания е от стоманена сачма с диаметър 6,35 мм, движеща се със скорост от 45,72 м/с. Този защитен стандарт оказва и различна степен на защита (посочен със съответната маркировка) от запотяване, прах (D4), фини прахови частици (D5), капки и пръски химически вещества (D3), радиация (U - ултравиолетова, R - инфрачервена).

 

Стандартът MIL-PRF-31013 на американската армия е най-разпространеният армейски стандарт за балистични очила. Освен балистична защита, очилата сертифицирани по него, трябва да покриват и определени изисквания за защита от слънчева радиация, устойчивост на химически агенти, въздействия на околната среда (свойствата да не се променят при разлики в температурата или влажността), оптична чистота и комфорт при носене. Конкретно за балистичната защита, стъклата трябва да са в състояние да устоят на удар с 0.15 калибър (3,8 мм.), 0,37 гр. сачма, движещ се с 200 м/с (720 км/ч). След въвеждането му през 1996 година, неколкократно е обновяван и усъвършенстван. Съвременният стандарт, който се явява подобрена версия на MIL-PRF-31013 е MCEPS GL-PD 10-12. При него очилата трябва да спрат успешно 6,35 мм сачма, движеща се със скорост от 200 м/с (симулира изстрел от пушка помпа от разстояние 10 метра).

Важно е да се каже, че на пазара има балистични очила, които покриват балистичните изисквания на този армейски стандарт, но може да не покриват други от специфичните критерии включени в него.

Последният стандарт, на който ще се спрем е европейският (CE) EN166 (среща се и само като EN166). При него степените на защита са разделени на 4 типа. Най-ниската е с маркировка S - повишена здравина, следвана от F - ниско енергиен удар (6 мм стоманена сачма от 0,86 гр, движеща се със скорост 45 м/с). Маркировката B бележи удар със средно енергийно въздействие - очилата трябва да са способни да спрат 6 мм стоманена сачма от 0,86 гр, движеща се със скорост от 120 м/с. Най-високата степен на балистична защита - А, трябва да устои на сачма със същите размери и тежест, но при скорост от 190 м/с (около 685 км/ч).