Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Водоустойчивост на палатката

04.10.2017

Водоустойчива палаткаКогато избираме палатка за къмпингуване или походи, едно от най-важните изисквания към нея е, да може да ни опази сухи при дъждовно време. Основният показател, по който можем да съдим за водоустойчивост на палатката е водният стълб. Казано накратко, колкото е по-висок този показател, толкова по-непропусклива е материята, от която е направена. Ще започнем от нея, но това не е единственият фактор, който влияе на водоустойчивостта на палатката.

Стени на палатката

Обикновено, най-евтините и масови палатки имат воден стълб от 800 мм. При съвсем леко и кратко преваляване, това е достатъчно, за да ви запази сухи. Но ако дъждът е по-продължителен, макар и лек, материята ще започне да пропуска. Палатки с такъв показател са подходящи за сухо време. Добре е палатката да е с поне 1500 мм. воден стълб. За нашите географски ширини, оптималният вариант е воден стълб 2000 мм. и не повече от 3000 мм. Защо не повече? Трябва да се има предвид, че колкото по-висок е водният стълб, толкова по-малко дишаща е материята, а това означава по-голяма вероятност в палатката да се образува конденз и да спарва.

Палатки с воден стълб над 4000 мм са предназначени за бивакуване на влажни места, при постоянни дъждове и при по-сурови атмосферни условия. Ако няма да лагерувате на такива места, не избирайте такъв тип палатки.

Дъно на палатката

Сигурно сте забелязали, че подовата част на палатката е направена от по-дебела материя. Тя е не само по-устойчива на пробиване и срязване, но има и по-висок воден стълб. Това е така, защото вашето тяло и предметите намиращи се в палатката, упражняват допълнителен натиск върху материята, което създава по-голяма възможност да проникне вода. Най-добре е водния стълб на пода да е 5000 мм. При условията в България, палатка с воден стълб 2000 мм. на стените и 5000 мм. на дъното ще ви осигури оптимално комфортните условия при дъждовно време.

Други фактори

Важно е как са изработени шевовете на палатката. Това е нещо, на което да обърнете внимание когато избирате. При самото шиене, преминаването на иглата през материята оставя микроскопични дупчици покрай конеца. Производителят трябва да е подсилил и подлепил шевовете със специално лепило, за да не пропускат.

Обърнете внимание и на циповете на входната част. Те трябва да са защитени с капаци, над които да се стича водата. Тъй като входът е най-податливата част по време на дъжд, някои модели палатки имат навеси или козирки, които предпазват входа от навяване на вода при буря.

Когато сте в палатката по време на дъжд, внимавайте предметите да не докосват стените, тъй като налягането върху тях се увеличава и по този начин нараства възможността да пропуснат вода.

Водоустойчивостта на материята с времето намалява в следствие на износване. Затова е добре периодично палатката да се обработва с импрегниращи препарати, като например спрейове. Тези препарати не могат да повишат водоустойчивостта повече от максимума, с който е произведена палатката (тъй като има значение как е изтъкан плата и др. фактори), но могат да го поддържат.

И все пак, при неочаквано силен дъжд, винаги е добре да имате и допълнително платнище за защита.