Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Част 1: Какво трябва да знаем, когато избираме бинокъл

12.09.2019

Всеки, който някога е избирал бинокъл, се е сблъсквал с огромно количество марки, модели, куп терминология и още повече характеристики и функционалности. Това може да е много объркващо както за по-опитните ловци, така и за любителите планинари. Затова в тази статия ще опишем основните функции и характеристики, които трябва да имате предвид, за да направите оптималния за нуждите си избор на бинокъл

За да ви помогнем да се ориентирате в избора от бинокли, е добре първо да отговорите на два основни въпроса: 

  • за какво ще използвате бинокъла - за лов, за наблюдение на птици, на диви животни или насекоми, или просто за преходи сред природата

  • какъв е бюджетът, който сте готови да отделите - най-общо казано, ниският клас бинокли са до 100 лв., до 400 лв. са среден клас и над тази сума - висок. 

След като отговорите на горните въпроси, е добре да се запознаете в по-големи детайли с основните характеристики, които отличават биноклите. 

Видове бинокли

Най-общо казано биноклите се делят на два вида според своята призма. Единият вид са с т.нар. поро призми, а другият – с прави (или още покривни) призми. По-просто казано - разликата идва от различната подредба на лещите. 

Биноклите с поро призма са по-тумбести, докато тези с покривна призма са по-прави. Именно вторите стават все по-популярни заради по-компактната си форма, която ги прави по-удобни за носене и употреба. Технологията им е по-скъпа, което определя и по-високата им цена, а изборът им в ниския клас бинокли е доста по-ограничен. С други думи - при една и съща цена, качеството на биноклите с покривни призми е чувствително по-ниско, в сравнение с тези с поро призми. 

Ако планирате да използвате бинокъла при по-тежки условия, изложени на повече рискове от механично нараняване или неблагоприятни атмосферни влияния, правилният избор отново са покривните бинокли - те са значително по-издръжливи, а това може да ви спести ядове и в крайна сметка - пари.

Увеличение и диаметър

Увеличението е основна характеристика на всички бинокли. Но не бързайте да избирате бинокъла с най-голямо увеличение, защото може да се окаже, че това не е най-добрият избор за вас. Понякога, прекалено високото увеличение прави фокусирането много трудна задача, а изображението често става мъгливо, неясно и трептящо. Независимо дали сте ловец или просто наблюдавате животните, ако бинокълът ви има твърде голямо увеличение, всяко трепване на ръката ще дава отражение и ще е много по-трудно да намерите желания обект. За най-удачно увеличение, когато става въпрос за наблюдение на птици и животни, се смята 8x или 10x, като разликата между двата типа е незначителна.

Обичайно до увеличението е указан и диаметърът на бинокъла (диаметър в мм на лещата на обектива, което определя и колко светлина влиза в него). Т.е. ако видите 10х50, 10 е увеличението, а 50 - диаметърът на бинокъла. По-малкото увеличение по принцип означава по-широко зрително поле. Освен това, колкото повече светлина влиза в обектива, толкова по-ярък ще бъде образът, но и толкова по-голям и тежък ще бъде бинокълът. Като цяло, уреди с диаметър на обектива по-голям от 30 мм се класифицират като стандартен размер бинокъл, а по-малко от 30 мм – компактни бинокли.

Ето и няколко неписани правила, според увеличението и диаметъра: 

  • Счита се, че най-подходящ за наблюдение на животни е бинокъл 10x50

  • За наблюдение на птици, оптималният избор би бил 8x21

  • За любителите планинари се препоръчват компактни бинокли - 10x50 или 20х50

  • Биноклите среден размер - 7x35 или 10x50, имат отлично съотношение тегло/приемане на светлина и са подходящи за наблюдение на движещи се обекти

  • Големите бинокли - 8x42, 10x50, със своята по-голяма широчина на изгледа и по-голяма яркост са най-добрият избор за любителите на лова.

Не забравяйте да обърнете внимание и на по-общите характеристики на биноклите. Теглото е важно, тъй като често бинокълът виси на врата ви по цял ден, т.е. колкото по-лек е толкова по-добре. В зависимост от бъдещата употреба е добре да погледнете и степента на водоустойчивост. Ако носите очила, изберете такъв бинокъл, с който ще има минимално разстояние между лещите на очилата ви и окуляра на бинокъла, за да да виждате цялото изображение. При някои модели има и възможност за нагласяне на разлика в диоптрите между двата окуляра. 

В част 2, ще се спрем по-задълбочено на останалите характеристики на биноклите - ширина на полето, светлина и качество на изображението, изходен лъч и фокус.