Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Част 2: Какво трябва да знаем, когато избираме бинокъл

23.09.2019

В първа част на статията в най-общи линии представихме какво е важно, когато правите първите си стъпки в избора на най-подходящия бинокъл за вас. Тук ще се спрем по-задълбочено в характеристиките на биноклите. 

Ширина на полето 

Ширината на полето (или поле на наблюдение при 1 км) показва колко е широко зрителното поле на разстояние 1000 м от гледащия. Измерва се в метри от най-лявата до най-дясната точка, или в градуси. Например, ширина от 120 м. отговаря на ъгъл от 6.5 градуса. 

Често хората бъркат диаметъра на бинокъла с неговата ширина на зрителното поле. Бинокъл 10x25 може да обхваща същата част от гледката, каквато и 10x50.

Ширината на полето се определя както от увеличението на бинокъла, така и от начина по който окулярът е конструиран. Колкото повече расте увеличението, толкова повече намалява полето на наблюдение.  

Широкоъгълните окуляри  с голямо оптично качество по принцип са във високия ценови клас. В по-ниския ценови клас, широкоъгълните оклуляри обичайно не са толкова точни, както стандартните бинокли.

Ако наблюдавате птици или ще ползвате бинокъла при лов в гора, по-добре е да изберете такъв с по-широко зрително поле (над 120 м)

Светлина на изображението и покритие на лещите

В миналата статия вече бегло споменахме този показател. Той е изключително важен и затова тук ще се спрем по-подробно на значението му. Светлината на изображението, което различните бинокли дават зависи от качеството на лещите и покритието им. Повечето бинокли имат химическо покритие на лещите, което цели да направи образа по-ясен. Покритието може да бъде цялостно, многослойно и цялостно многослойно: 

  • Цялостното покритие е с най-старите модели лещи, които спадат и в най-ниския ценови клас. Те са покрити само с един пласт магнезиев флуорид. Образът, който тези бинокли ще дадат няма да е толкова ясен.

  • Многослойното покритие се счита за много по-добър вариант и представлява няколко слоя покритие от комбинация от различни химикали. Благодарение на него лещата пропуска максимално количество светлина и образът става по-качествен и по-ясен. 

  • Цялостното многослойно покритие (обозначено с FMC или fully multy coated) е комбинация от горните две покрития, която дава най-висококачествения и ярък образ.

Изходен лъч

Изходният лъч е основният показател, който определя светлочувствителността на бинокъла. Измерва се в теоретична числена стойност, която се получава като се раздели диаметърът на бинокъла на увеличението му. Така, например, бинокъл 10х50 ще има изходен лъч от 50/10=5. Колкото по-голяма е стойността на изходния лъч, толкова по-добре. Високата стойност ще показва по-добра светлочувствителност, т.е. на практика ще можете да използвате по-пълноценно бинокъла дори в притъмнени условия, дори нощем.  

С други думи стойността на изходния лъч е индикатор за степента, в която светлината достига до окото ви. В сумрак зеницата се разширява, а при дневна светлина се свива. Обичайният диаметър на зеницата е между 2 мм и 9 мм, като с напредване на възрастта способността й да се разширява намалява. За да виждате изображението добре и достатъчно осветено дори в сумрак, се препоръчва изходният лъч да е по-голям от диаметъра на зеницата ви, която е свита при тези условия. При нормални условия на силна дневна светлина, този показател губи своето значение.  

Имайте предвид, обаче, че светлочувствителността на бинокъла може да зависи много и от покритието на лещите, както описахме по-горе. Затова калкулирането на диаметъра на изходния лъч не трябва да се взема само по себе си като еднозначна стойност, а да се отчетат и покритията, които също значително подобряват светлопропускливостта. 

Фокус и дълбочина

Повечето бинокли са централно фокусирани, т.е. имат само едно колело за настройка на фокуса. За най-практични бинокли се считат тези, при които само с два оборота на колелото може да смените фокуса от най-близката до най-далечната точка. 

Има и бинокли с индивидуално окулярно фокусираща система, която позволява фокусирате всеки окуляр поотделно. Веднъж фокусирани към очите ви, всички обекти на над 36.5 м. ще бъдат винаги на фокус. Този вид бинокли се пропоръчват за наблюдение на обекти на средно далечно и много далечно разстояние (например морски бинокли) и не са подходящи за близки разстояния. 

Съществуват и бинокли без фокус, като това са разновидност на тези с индивидуално фокусиране, но при тях фокусът е фабрично заключен. Това означава, че няма да можете да ги нагласяте за разстояния под 36.5 м., нито според очите си. Предимството им е че са по-евтиният вариант.

Дълбочината на фокуса показва каква е дължината на полето на фокус по оста на посока на гледане. Колкото по-голямата е тази дълбочина, толкова по-добре, защото няма да ви се налага да сменяте фокуса между обекти, които са сравнително близко един до друг в далечина.

БИНОКЛИ ОТ BRANNIK.BG: