Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Екипировка: Балистични очила

21.05.2018

Първото важно нещо, което трябва да се отбележи за балистичните очила е, че те са тип защитни очила. Но далеч не всички защитни очила са балистични. В какво обаче се изразява разликата? Какво точно означава определението “балистични”? За да изясним това, трябва да кажем накратко, какво е балистиката.

Балистиката е науката за движението на телата в пространството, след като им бъде придаден някакъв начален импулс. Най-широко е приложението ѝ във военното дело. Съответно, средствата за балистична защита са предпазни средства, които трябва да са способни да спрат предмет, движещ се с голяма скорост.

И тук идва разликата между балистичните очила и обикновените защитни очила, използвани като средство за защита в различни работни среди. Балистичните очила са специално разработени за армейска употреба, както и за нуждите на специални полицейски части. Те трябва да осигуряват надеждна защита от предмети, като например осколки, движещи се със значително по-голяма скорост. Защитните очила, използвани в индустриална среда нямат достатъчно голяма устойчивост, за да спрат отломки, движещи се с висока скорост. Както и при другите средства за балистична защита, очилата имат различни стандарти, оказващи степента на устойчивост. Към момента има три основни стандарта, които се използват за тестване на ефективността на балистичните очила. Два са от САЩ - цивилен и армейски и един европейски. С тях ще ви запознаем подробно в следващата ни статия.

Като допълнение към изискванията за балистична защита, армейските очила трябва да отговарят и на определени условия за оптична чистота, защита от ултравиолетови лъчи, удобство, химическа устойчивост и устойчивост на влияния от околната среда. Очилата, покриващи тези стандарти, са използвани и от други държавни органи, като специални полицейски сили, пожарна и гражданска защита. Цивилната употреба на този продукт също нараства. Балистичните очила често се ползват от хора активно занимаващи се със стрелба, а също и от ловци. Поради по-високото ниво на комфорт и защита, често са предпочитани и в различни работни среди. Но най-голяма е популярността им сред хората, занимаващи се с еърсофт. Това се дължи на по-голямата здравина и надеждност, по-големия комфорт при носене, както и поради факта, че за разлика от обикновените защитни очила, балистичните не се запотяват толкова при физически натоварвания.