Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Екипировка: Често срещани наименования на материи, влакна и технологии

04.12.2015

В тази статия можете да се запознаете с някои от най-често срещаните наименования на материи, влакна и технологии, с които ще се сблъскате при избора на екипировка. 

Рип стопRipstop - Рипстоп (от англ. rip — разкъсвам, stop — спирам) е технология на тъкане, при която нишките се усукват, така че подсилват структурата на плата и го правят по-устойчив на разкъсване. По време на тъкане, плътни подсилващи нишки се преплитат кръстовидно на равни интервали (обикновено от 5 до 8 мм.). Това придава и специфичен вид на плата, чиято структура изглежда като разделена на малки квадратчета.

Големите предимства на технологията са съотношението на якост към тегло на плата и това, че малки разкъсвания и дупки не могат свободно да се разраснат. Материи, използвани при рипстоп тъкането, могат да са памук, коприна, полиестер и полипропилен. Много често се използва и найлон, но само за основната подсилваща нишка.

 

 

Флийс

 Polar fleece (често и само fleece / флийс) - Поларният флийс е много лека, топлоизолираща, мека и мъхеста материя. Изработен е от вид полиестер, наречен полиетилен терефталат (PET). Той е хидрофобичен (но не и непромокаем), задържа вода по-малко от 1% от теглото си. Може да се пере в пералня и съхне много бързо. Добра алтернатива е на естествената вълна за хора чувствителни или алергични към нея. Предпочитан е от планинари заради лекото тегло на материята. При контакт с огън не гори, а се разтапя. Обикновеният флийс не е ветроустойчив. Като минус може да се посочи, че затруднява изпарението на потта, но все пак, това е изолираща материя. Научете повече за флийс материята ТУК.

 

 

 

ThinsulateThinsulate - Тинсулейт е микро тъкан, която се използва за топлоизолация при производството на специализирани дрехи и обувки. Ако се сравни с други изолационни материали, например полиестер, материята предлага изключително висока топлоизолация при два пъти по-тънка повърхност. Различните му разновидности са съставени от комбинация от полимери, като сред тях са полиетилен терефталат, полиетилен терефталат и полипропилен. Едно от основните му предимства е високата степен на "дишане" и фактът, че практически никаква влага не достига до вътрешните слоеве на продуктите, произведени с вграден Тинсулейт. 

 

 

 

Goretex

 

Gore-Tex- Гортексът е една от най-разпространените климатични мембрани, изобретена още през 1978 г. Тя съвместява две основни характеристики: водонепромокаемост и дишане. Тя е тънка и лека, но същевременно и много издръжлива. Има микропореста структура и е изработена от разтегнат поли-тетра-флуор-етилен (ePTFE). Върху 1 кв. см. от ePTFE има 1.4 милиарда пори. Тези пори са многократно по-малки от действителните размери на водните молекули. По този начин, водата в течната ѝ форма (напр. дъжд или топящ се сняг) не може да проникне през гортексовата мембрана. В същото време, изпаряващата се пот се поема изцяло от мембраната и се "изхвърля" от вътрешната част на дрехата или обувката. Резултатът е, че мембраната едновременно диша и е непромокаема.

 

 

 

 

 

КордураCordura - Кордурата е 100% полиамидно найлоново влакно. За производството му се използват изчистени полиамидни фибри, които са неколкократно усукани. Тази технология прави влакното по-устойчиво при триене от обикновените найлонови влакна. Екипировката изработена от кордура се характеризира с изключителна здравина и издръжливост, като същевременно платовете запазват голяма еластичност.

 

 

 

КевларKevlar - Кевларът е  е органичен полимер, пара-арамидно влакно, устойчиво на влага и гниене. Влакната от този материал имат поразителни якостни качества. Проба от кевлар е до 5 пъти по-здрава от проба от стомана със същото тегло. Кевларът притежава и висока топлоизолираща способност и термоустойчивост. Благодарение на своите характеристики, кевларът често се прибавя към други материали с цел повишаването на различни техни характеристики. Качествата му го правят незаменим в производството на бронежилетки, военна екипировка и работни, защитни облекла. Използва се също и в автомобилостроенето, самолетостроенето и при производството на военна техника. 

 

 

 

 

 

 

ХардшелHardshell - Най-общо, това е клас облекла (обикновено якета, но може и да е комплект от горнище и долнище), които са напълно ветро- и водоустойчиви. При изработката им се използват различни материи, като качествените са с дишаща мембрана (например гортекс), позволяваща потта да се изпари. Те се използват винаги като най-горен слой дреха. Възможно е обаче, при много активна дейност изпаряването на потта през мембраната да се затрудни. Също така, за да се запазят по-дълго свойствата е нужно мембраната да се третира с почистващи и импрегниращи спрейове (съобразени с типа мембрана).

 

 

 

СофтшелSoftshell - Също клас облекла (най-често якета, но има и панталони). Те са силно дишащи, еластични и позволяват максимална свобода на движение. За разлика от хардшел материите, те са частично ветро и водоустойчиви (по-лек дъжд или сняг). Оптимално задържат телесната топлина по време на активна дейност. Разнообразието от софтшел материи е доста голямо и съответно има разлики по отношение на изолационните свойства, водоустойчивостта, разтегателността и други техни показатели. Характерно за всички тях е, че са силно олекотени. Като цяло имат висока износоустойчивост, което ги прави подходящи и за ежедневна употреба. Софтшел якета могат да се носят като най-външен слой дреха или като междинен изолационен слой.