Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Какво е флийсът и кое го отличава от естествените материи

11.02.2019

Флийсът (fleece), известен още като полар флийс представлява 100% синтетична материя, въпреки че в буквален превод от английски името ѝ означава руно, овча вълна. Флийсът е ценен най-вече заради това, че е изключително мек, дишащ и топъл, което го прави оптимален избор за изработка на зимни дрехи. Той набира своята популярност през 90-те години, защото е по-топъл от вълната и много по-лек за носене.

Обичайно флийсът се произвежда от полиестер (който произлиза от пластмасата). Полиестерните нишки се произвеждат от химическа реакция включваща петрол и негови деривати. Химикалите се нагряват докато не се получи гъст сироп, който след това се втвърдява и се върти, за да образува нишки. Поради структурата на влакната, флийсът е изключително топъл и дишащ и позволява на въздуха да преминава много лесно през него. От полиестерните нишки се тъче олекотена материя, която допълнително се обработва и изчиства, за да се увеличи обемът на влакната. Понякога във флийса се включват някои естествени влакна, като вълна, коноп или коприна, за да се създаде определена текстура на тъканта. Флийсът също може да бъде изработен от рециклирани пластмаси, като пластмасови бутилки за вода, което го прави екологичен и евтин материал.

Основното свойство на флийса е, че той изключително успешно задържа топлината, благодарение на въздушните джобове между нишките му, освен това материята е и изключително влагоустойчива, като тези качества я правят идеална за избор на среден (от три основни) слой дрехи, който да ни осигури максимален комфорт дори и при екстремни метеорологични условия.

Флийсът се радва на много широко приложение. Използва се дори за производството на бельо за космонавти. Многофункционалността му го прави една от най-често използваните тъкани в текстилната промишленост днес. Флийсът е идеалният материал за спортни облекла, защото извежда потта и влагата от тялото, като поддържа спортистите сухи, докато въздухът циркулира през влакната. Освен това много ефективно предпазва от миризми и от изпотяване. Топлоизолационните му качества го правят идеален и за изработка на зимни дрехи - блузи, якета, термобельо, шалове, шапки, ръкавици и др.

Флийсът произхожда от 70-те години на миналия век, когато Malden Mills разработва полиестерния флийс, което е основата за създаването на модерната версия на материята днес. До тогава Malden Mills са били известни като производители на изкуствена кожа и облекла от вълна. Впоследствие компанията си поставя за цел да произведе материя, която да комбинира изолационните качества на тези тъкани, но да премахне проблемите, които идват с естествената вълна (напр. да тежи много когато се намокри и комплексността на производството на естествените материи).

Malden Mills влиза в партньорство с производителя на аутдоор облекла Patagonia и двете компании представят на пазара т.нар. Synchilla флийс - издръжлива материя, наподобяваща вълната. Собственикът на Malden Mills - Аарън Фойерстийн, решава да не патентова този флийс, което го прави достъпен за всички и евтин за закупуване. В момента компанията работи вече под името ПоларТек (PolarTec) и продължава да произвежда известната материя.

В обобщение предимствата на флийса пред вълната са, че е по-мек и по-лек. Основните му минуси са, че губи топлоизолационните си качества когато се намокри и е статичен, т.е. може да привлече прах, мъх и всякакви влакна. Основните предимства на вълната са, че е напълно естествен материал, екологичен е и топлоизолира дори когато се намокри. Въпреки това, тя може да предизвика алергии и сърбежи.

Fleece продукти на brannik.bg: