Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Какво носят в раниците си американските войници и морски пехотинци

18.05.2023

Военните раници имат редица приложения и функции. Те трябва да побират достатъчно екипировка, муниции и провизии за всяка конкретна мисия. Същевременно раницата трябва да е удобна, много здрава и издръжлива на износване, както и да осигурява добро разпределение на вещите и бърз и лесен достъп до тях.

Ако погледнем историята на военното дело, военната раница като задължително и масово използвано средство за войската се появява относително късно. Назад във вековете, голяма част от вещите и припасите на войниците са били пренасяни от обоза - животинските впрягове, съпътстващи армията. Изобретяването на огнестрелните оръжия променя това. На голяма част от войската ѝ се налага да носи в себе си боеприпасите за новите оръжия, както и средства за тяхното почистване. С развитието на огнестрелните оръжия, въоръжените конфликти стават по- интензивни и динамични, променят се стратегиите за водене на война, затруднява се снабдяването, което от своя страна води до необходимост от подобряване на средствата за индивидуална защита на всеки войник и носенето на голяма част от оборудването със себе си. Така военната раница се утвърждава като незаменима част от екипировката на боеца.

В тази статия ще разгледаме какви са основните неща, които носи в личната си раница всеки боец на технологично най-напредналата армия в момента - тази на САЩ. Фокусът ще е върху личното оборудване, което винаги присъства в раниците на военните от два клона на Въоръжените сили на САЩ - Армията и Морската пехота.

Заедно със специфичните изисквания за височина и тегло на всички кандидатстващи да постъпят в американската армия, съществуват и специфични насоки и изисквания за това какви раници могат да носят бойците. Те включват характеристики като размер, форма, издръжливост и цвят. Голяма част от моделите тактически и военни раници, които ще откриете на пазара са конструирани така, че да се вместват в тези изисквания.

Според законите на САЩ, освен оцветени в съответните официални камуфлажни разцветки, черните тактически раници са единствените, който може да се носят от военнослужещите в полеви условия. Това обаче важи само за армейския OCP (оперативен камуфлажен модел), така че се прилага единствено за Армията на САЩ. Военноморските сили и Морската пехота имат различни униформи и правила. Раниците, използвани от Корпуса на морската пехота на САЩ, може леко да се различават по размер, цвят и разпределение на теглото спрямо тези на американската армия.

Какво носят войниците и морските пехотинци в раниците си?

Има много жизнено необходими средства, които повечето войници трябва да носят. Тези раници са своеобразен "спасителен пояс" за бойците, затова те съдържат необходимото и животоспасяващо оборудване, което да помогне за  оцеляването в тежки и опасни условия, и дори без източници на прясна вода или храна наблизо.

Хидратиращи системи

Хидратиращата система е далеч по ефективна по време на интензивно движение в сравнение със старинната (манерки), която заменя. Вместо боецът да трябва да спре и да извади манерката, да отвори капачката и тогава да пие, може просто да отпие от мундщука, като запази контрол над оръжието си.

Комплект за първа помощ

Освен полевият медик, всеки боец задължително има в оборудването си аптечка за първа помощ. Съвремените комплекти включват турникети, полеви превръзки и други средства, способни бързо да стабилизират изключително сериозни животозастрашаващи наранявания и значително увеличават шансовете на боеца да оцелее , докато получи специализирана медицинска помощ. Аптечката може да съдържа и специфични медикаменти, съобразени с характеристиките на региона и нуждите на войника. Според спецификата на мисията може да са включени дори слънцезащитен крем или репелент срещу насекоми. 

Хранителни порциони

Освен задължителните енергийни и протеинови блокчета, които ще откриете в раницата на войник, бойците също се нуждаят и от топла храна. За тази цел американската армия е разработила пакети военна походна храна, които съдържат и химически нагреватели, работещи без пламък за бързо и лесно подгряване на порционите. Тези пакети са популярни под названието MRE (Meal, Ready-to-Eat).

Комплект за почистване на оръжия, боеприпаси, резервно оръжие

Войникът трябва да поддържа оръжието си чисто и в добро състояние по всяко време. Наличието на комплект за почистване на оръжие е от съществено значение, за да се гарантира, че оръжието е в изправност. Изправен и зареден пистолет може да спаси живота на войник във всеки един момент и това го прави  част от списъка със задължителна екипировка.

Средства за балистична защита

Въпреки, че не е задължително войникът да носи постоянно бронежилетката си, на всеки боец може да се наложи да бъде оборудван с различни видове броня според спецификата на мисията, а раницата трябва да бъде съобразена така, че да може да съхранява тези средства за защита.

Компас

Компасът е задължителен инструмент, необходим в случай, че войник се изгуби. Войниците често се оказват буквално в средата на нищото с малко или никакви маркировки или знаци и компасът може да е единственото средство, което да покаже правилната посока.

Заслон

Според спецификата на мисията, това може да е просто водоустойчиво платнище в подходяща разцветка, елемент от по-голяма палатка, която няколко бойци сглобяват заедно или единична такава. Може и да е тип спасителен заслон за спешни ситуации.

Спален чувал

В полеви условия, възможността за по - комфортен сън е особено важна, за да се поддържа боеспособността на войника. Затова спалният чувал е необходима част от личната екипировка. Характеристиките на спалния чувал са съобразени с географските особености и метеорологичните условия.

Резервни дрехи

Наличието на резервен комплект дрехи, особено чорапи и бельо, е необходимо както за хигиената на войниците, така и в случаите когато основният комплект дрехи получи повреда нарушаваща функционалността. Резервните чорапи са особено важни за предпазване от здравословни проблеми при намокряне, като при смяната, е препоръчително изолирането на чорапа от мократа обувка - най- често посредством найлонов плик. 

Сигнално огледало

Част от екипировката за оцеляване. Когато се използва правилно, сигналното огледало може да отразява слънчевата светлина, видима до 10 км. и да сигнализира за местоположението на боеца, когато няма друг начин за комуникация.

Тактическо фенерче

За разлика от стандартното фенерче, тактическото е проектирано специално за военна употреба. Обикновено има по-силни лумени, леко е, по-здраво и издръжливо, а когато е със зарядна батерия, тя има по- дълъг живот. 

Ще намерите ли същото оборудване в раниците на морската пехота?

Най-вероятно, да. Морските пехотинци може да имат някои по-специфични изисквания, които да предполагат допълнителна екипировка, но общата идея е, че те също трябва да имат храна, подслон, дрехи, тактически фенерчета, бронежилетки, хидратиращи системи, комплекти за първа помощ, комплекти за почистване на оръжия и компаси.

Какво е щурмова раница?

Основната разлика между военните раници и щурмовата раница, като подтип е свързана с целите, за които се ползва. Големите военни раници са предназначени да пренасят цялата необходима екипировка за продължителни периоди от време. Щурмовите раници са предвидени да носят екипировка за значително по-кратки времеви периоди и дори еднодневни мисии. Ако големите военни раници имат обем от 80-90 литра (понякога дори повече), то стандартно щурмовите раници са значително по-компактни с обем между 20, до най-много 40 литра.

Какво обикновено носят войниците и морските пехотинци в своите щурмови раници?

Стандартно щурмовите раници се използват за мисии с продължителност между 1 и 3 дни. Това означава, че само най-необходимото от екипировката се включва в съдържанието им. Освен всички нужни за мисията допълнителни боеприпаси, това включва, някои от следните неща - хидратираща система (водата е от изключително значение), достатъчен хранителен запас (независимо, че мисията е кратка, храната която се взема винаги е предвидена да стигне за по-дълъг период, ако нещо се обърка), резервни дрехи (особено важни, ако основният комплект се намокри). Аптечка, турникети и боен нож не се прибират в раницата по време на мисия, а са разположени на тактическата жилетка или бойния колан, където войникът има бърз и лесен достъп до тях.

Ползи за цивилния живот

Как може тази информация да е полезна на всеки цивилен? Дори и да не сте войник, можете да приложите тези знания в собствените си походи сред природата или при подготовка на раница за извънредни ситуации. Уверете се, че носите достатъчно вода (хидратиращата система може да е невероятно полезна), храна (армейските MRE порциони са чудесно решение), подслон (има подходящи за спешни ситуации), аптечка (турникета и армейските комплекти тип IFAK, може да са безценна помощ при инцидент сред дивата природа), компас и всички други основни неща, които се побират в тактическата ви раница. Така ще сте сигурни, че сте добре подготвени за всяка ситуация.