Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Как да поддръжаме спалния си чувал?

24.09.2018

В предишния ни материал разгледахме най-важните неща, които трябва да вземем предвид при избора на спален чувал. Не по-малко важна, обаче, е и правилната му поддръжка, която гарантира запазването на изолиращите свойства и максимално дълъг живот. Най-общо грижата за спалния чувал можем да разделим на две части - мерки, които вземаме по време на къмпингуване, когато го ползваме и поддръжката и съхранението му през останалото време в домашни условия.

По време на къмпинг

Основното и най-важно нещо по време на къмпинг е да предпазвате спалния чувал от влага. Това е особено важно, ако той е пухен, тъй като мокрият пух губи изолиращите си свойства. Синтетичният пълнеж ги запазва, но освен че не е приятно да спиш в мокър чувал, продължителното излагане на влага не се отразява добре и на самата материя. Винаги използвайте шалте, за допълнителна изолация. Ако не сте взели палатка, подберете внимателно мястото на което се разполагате. Най-добрият вариант да изолирате чувала от влага е като го използвате в комбинация с бивак сак. Съвременните разновидности на бивак сака са от непромокаеми дишащи материи, които свеждат образуването на конденз до минимум.

Не разполагайте вашия спален чувал прекалено близо до лагерния огън. Съвременните чували са с негорима външна обвивка, но при контакт с огън материята се разтапя. Нарушената цялост се отразява негативно върху качествата на чувала.

За да предпазите от замърсяване спалния чувал, не яжте и не пийте, докато сте в него. По възможност, не лягайте с мръсни дрехи в чувала. Ако условията го позволяват, носете със себе си и спален чаршаф, който да поставите в чувала. Той ще поеме потта на тялото ви, вместо тя да проникне в материята на чувала. Другото му преимущество е, че подобрява температурните параметри.

Проветрявайте спалния чувал всяка сутрин, като го отворите поне за 10 минути. По този начин влагата от потта и конденза ще се изпарят и ще се предотврати задържане на неприятни миризми.

Когато сгъвате спалния чувал и го прибирате в компресиращата торба (ако има такава към него), не го прегъвайте и натъпквайте, всеки път по един и същ начин. Многократното прегъване на материята на едно и също място с времето нарушава структурата на нишките (или прекъсва пуха), което се отразява негативно върху свойствата му. Много е важно да се уверите, че чувалът е напълно сух, когато го прибирате (особено ако е във непромокаем калъф). Ако не е напълно изсъхнал и го забравите в такъв калъф, това може да предизвика не само неприятни миризми, но и развитие на мухъл, тъй като няма свободен въздухообмен.

Грижа в домашни условия

Първото нещо, което трябва да направите със спалния чувал, когато се приберете от къмпинг е да го разгънете, разкопчаете и разтворите за да се проветри. Хубаво е да го оставите така поне за денонощие. Така всяка остатъчна влага, ще се изпари. Не е препоръчително обаче, чувалът да се оставя продължително време под пряка слънчева светлина, тъй като ултравиолетовите лъчи могат да увредят материята.

Когато не се ползва, спалният чувал трябва да се съхранява извън калъфа за прибиране, разгънат. Ако твърде дълго седи сгънат, структурата на пълнежа се нарушава и изолиращите му свойства се увреждат. Дръжте го на сухо и проветриво място.

По отношение на прането - недейте да перете спалния чувал след всяко ползване. Правете го само когато това наистина е наложително. Ако спазвате съветите за ползване по време на къмпингуване, няма да ви се налага често да го перете. Честото пране може да наруши структурата на изолационния материал. Това особено важи за пухените чували. Там има риск пухът да се степва и да изгуби качествата си на изолатор. При пране на пухени чували, задължително спазвайте инструкцията на производителя. Също така - не перете чувала на центрофуга, тъй като отново има риск да се увреди структурата му. Това важи и за чувалите със синтетичен пълнеж. Има чували, които могат да бъдат сушени в сушилня, но ако това не е изрично указано, не го правете, тъй като обикновено е противопоказно.

Ако чувалът, който сте закупили има нужда от по-специална грижа, това винаги е указано с инструкции от производителя.