Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Видове мачете

26.06.2018

Първата част на нашия материал бе посветена основно на произхода и различните възможности за употреба на мачетето като инструмент. Във втората ще разгледаме някой от най-често срещаните вариации на тези остриета, като ще предоставим и кратка информация за тях.

Латино мачете

Както подсказва самото име, този тип мачете произхожда от Латинска Америка. Това е и, може би, най-широко разпространеният вариант мачете. Друго название, под което може да се срещне е “буш” (от англ. bush - храст), тъй като се използва основно за разчистване на храсти и растителност. Острието е с прав гръб, а тежестта му е равномерно разпределена. Тази му конструкция му придава добра здравина.  

 

Бауи мачете

Родина на това острие е САЩ. На практика, мачетето представлява просто по-голяма версия на ножа Бауи, създаден от американския полковник Джеймс „Джим“ Бауи в началото на XIX век. Острието е тип клип пойнт. Извитата форма на режещия ръб може да се използва за дране на дивеч (с такава цел е оформен ножът, от който е взаимствана конструкцията), а правата част за точни прорези. Това мачете може да се срещне и под наименованието “мачете за оцеляване”, заради своята функционалност. Предпочитано е от хора запалени по бушкрафт и техники за оцеляване сред природата.

Боло мачете

Това мачете е традиционно за Филипините, но се радва на голяма популярност в цяла Югоизточна Азия, където широко се използва като земеделски инструмент. Използва се основно, когато трябва да се жънат растения като ориз, соя и някои бобови култури. Употреба намира и в домакинството, като удобно средство за обработка на големи парчета месо или за разчистване на растения от двора. Болото е използвано и като оръжие във филипинското бойно изкуство Ескрима. Типично за острието е разширението преди върха. То придава допълнителна тежест и здравина и добавя допълнителна сила при кълцане.  

Паранг мачете

Парангът произхожда от Индонезия. В сравнение с други модели мачетета, острието е по-дебело, което го прави подходящо за грубо сечене на по-масивна растителност, клони и дърва. То има специфична извита форма - както на гърба, така и режещата част. Именно тази особена форма го прави много ефективно при сечене и не позволява острието да се вклини в материала. 

 

Панга мачете

Пангата е мачете, което се появява в Африка, но добива популярност и в Карибския регион. Типична негова черта е уширеният гръб на върха на острието, който е извит нагоре. Често горната извита част на острието също е заточена. Дълбокото “коремче” осигурява тежест за кълцане, а извивката на острието прави рязането по-лесно. Извитият нагоре връх има голяма пробивна сила, тъй като при натиск концентрира силата на малка площ. Мачетето е подходящо за разчистване на умерено гъста гориста растителност.

Кукри мачете

Това мачете е уголемен вариант, основан на традиционните непалски ножове кукри. Острието има много характерна форма, съставена от три части - заострен връх за пробиване, широка средна секция за рязване и разсичане и по-тесен участък в близост до дръжката за по-прецизни дейности, като дялане. Кукрито е задължителното хладно оръжие на войните Гурка. Днес се радва се на голяма популярност в цяла Централна Азия, тъй като е удобен многоцелеви режещ инструмент.

Баронг мачете

Това е още едно мачете, което произхожда от Филипините. Характерно за него е листовидната форма на острието. Традиционно, то е едностранно заточено. Използвано е от филипинските племена освен като сечиво в ежедневната работа и като оръжие при лов или за клане на животни. По време на колонизацията печели респекта на европейците, тъй като това оръжие е можело да среже цев на пушка.

“Тежко” мачете

Терминът “тежко” в случая се използва, за да означи начина, по който е разпределена тежестта на острието. По-голямата част от теглото на мачетето е насочена към върха. По този начин, инструментът става много подходящ за сечена на дърва и растения със значително по-дебели стебла. Този тип остриета са хибридни и съчетават характеристики на брадва, мачете и нож. Визуално, формата напомня на сатър. При къмпингуване сред природата, този тип мачетета са много подходящи за цепене на дърва за лагерния огън.

Това са някои от най-популярните и широко разпространени типове мачетета, които може да срещнете. Но, разбира се, с тях далеч не се изчерпват разнообразните вариации на този инструмент. Някои от по-специфичните модели ще са тема на следващи наши публикации. Така че, ако темата ви е интересна, следете нашия блог.

Предлагани от нас мачете: