Експресна доставка

Преглед и тест

Замяна и връщане до 14 дни

Стоки с гаранция

Над 30 000 доволни клиенти

Професионална консултация

Екипировка: Какво е воден стълб?

02.08.2017

Воден стълбКогато избирате екипировка за дъждовно време (дрехи, палатка и т.н.), основният показател за водоустойчивост, който ще срещнете, е водният стълб. Но какво точно означава този термин? Водният стълб е мерна единица за налягането, което оказва обем вода върху 1 кв. см. от материята. Той се измерва в милиметри върху единица площ. Тоест, воден стълб от 3000 мм (или 3 метра), означава, че това е максималният натиск, който може да издържи платът на квадратен сантиметър, без да пропусне вода.

Може да си го представите по следния начин - върху плата се поставя епруветка без дъно, с площ 1 кв.см. и в нея започва да се налива вода, като височината на водния стълб се измерва в милиметри. Максималната височина, която достига водата в епруветката, преди платът да започне да пропуска е неговият воден стълб. Така се характеризира степента на водоустойчивост - тоест, колкото по-висок е водният стълб, толкова по-устойчива е материята.

Стандартът за непропускливост на вода при водоустойчиви дрехи започва от воден стълб от 1000Палатка воден стълб мм. При палатките е необходим воден стълб от 1500 мм, за да може да издържи на лек дъжд по-продължително време. Конкретно по отношение на палатките има и други фактори, които оказват влияние, с тях може да се запознаете в статията ни “Водоустойчивост на палатката”.

За дрехите трябва да се има предвид, че колкото по-висок е водният стълб, толкова по-ниска е “дишаемостта” на материята и съответно - изпаряването на потта е затруднено.

Водоустойчивостта на материята, обикновено се постига, като върху нея се нанася слой синтетичен материал, запечатващ порите на тъканта. При продължителна употреба, този слой постепенно се износва. Той обаче може да бъде възстановяван с помощта на различни импрегниращи средства, например спрейове.